16. 10. 2021.
Otvoren “Dukafest”

Otvoren “Dukafest”

Otvoren “Dukafest”

Mladi glumci Belinda Božičković i Bojan Kolopić upoznali su publiku sa programom festivala, dok su studenti četvrte godine glume na banjalučkoj Akademiji kroz svoje glumačke kreacije predstavili licitaciju na kojoj je sakupljeno 12 maraka i 40 feninga za sljedeću godinu za kinematografiju Republike Srpske.

Filmsku traku pokrenuo je film “Prvi kontakt” Meta Ričardsa iz Australije, a poslije toga uslijedila je projekcija filma “Stočar” Nemanje Ćeranića iz Srbije, koji je i gost festivala. Zaljubljenici u svijet filmske magije imali su priliku da pogledaju i filmove “Dan svih duša”, “T'adbih”, “Putovanje” i “Dimni signali”.

Žiri koji će odlučivati o nagradama čine Mladen Đukić, Miroslav Momčilović i Nedžad Begović.

– Prilikom ocenjivanja filmova na “Dukafestu” vodiću se samo jednim stavom, da nagrade treba da osvoje najbolji filmovi. To je jedino bitno – rekao je Momčilović.

Poslije projekcije filmova, organizatori su za posjetioce pripremili koktel kako bi mogli da se druže i razmijene utiske o prikazanim ostvarenjima.

– Zadovoljan sam kako je proteklo otvaranje, a posebno sam bio ponosan kada sam vidio da je sala puna i da ljudi nemaju gdje da sjednu. Lijepo je vidjeti ljude koje ne poznajete na festivalu – rekao je direktor festivala Duško Stanivuk.

Najbolja ostvarenja biće nagrađena u nedjelju, kada će žiri proglasiti pobjednike.

Program

– Posjetioci festivala u subotu od 18 časova imaće priliku da u Domu omladine pogledaju filmove iz selekcije “Dokumentarni 2”, a od 20 časova iz selekcije “Dokumentarni 3”. Festivalsku subotu obilježiće filmovi iz Srbije, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Finske, Libana, Grčke i Crne Gore. Predavanje Miroslava Momčilovića predviđeno je za nedjelju u 14 časova, takođe u Domu omladine – najavio je Duško Stanivuk.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender