16. 10. 2021.
Pravila uspješnog farbanja kose

Pravila uspješnog farbanja kose

Pravila uspješnog farbanja kose

Pogledate li pažljivo fotografije poznatih žena, vidjećete da na njihovoj kosi nije samo jedna nijansa. Većina njih farba kosu u više tonova, što čini da njihovo lice izgleda svjetlije, a kosa življa i raskošnija.

Kada primjenjujete tretman keratinom, najbolje je da to činite neposredno poslije farbanja.

Šampon nije jedini proizvod za njegu kose koji treba da bude prilagođen isključivo farbanim vlasima. To važi i za regenerator, ali i zaštitni sprej za boju kao i sprej za zaštitu kose od štetnih UV zraka, koji mogu da izblijede i boju i kosu.

Kada se farbate kod kuće važno je da povedete računa o tome da vam na licu ne ostanu tamni tragovi farbe. To znači da prije nego što započnete farbanje, lice treba da namažete prvo uobičajenom vlažnom kremom, a zatim i tanjim slojem vazelina. Premažite dijelove oko čela, ušiju i na vratu. Koža će tako biti zaštićena, a ako se dogodi da na nju dospije farba, odmah je obrišite.

Postoje neki zaista štetni sastojci koji se skrivaju u farbama za kosu, pa bi trebalo da to provjerite prije kupovine. Naročito su štetni amonijak, ugljeni katran i olovo-acetat. Sastojke poput amonijaka (koji isušuje i prži kosu) i olovo-acetat (veoma otrovan) treba izbjegavati u širokom luku. Ako je ikako moguće, koristite najprirodnije boje za kosu koje postoje na tržištu.

Farbanje u tamnu boju manje oštećuje kosu nego farbanje u svijetlu. Zašto? Kada posvjetljujete kosu uvijek sa nje skidate pomalo boje i vlage, dok farbanjem u tamno samo nanosite novu boju.

Sve žene koje već duže vrijeme nemaju prirodnu boju kose znaju da kosa prije farbanja treba da bude prljava. To se objašnjava činjenicom da boja ne samo što bolje prianja na prljavu kosu, već i time što ako boju ili hidrogen nanosite na svježe opranu kosu oni mogu da sprže tjeme koje je tada znatno osjetljivije.

Izvor: Novosti.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender