20. 10. 2021.

Sa mnom ili bez mene biće Južnog toka

Izostavljanje ministarke energetike Zorane Mihajlović iz protokola na ceremoniji početka radova na gasovodu Južni tok, po svemu sudeći, biće ispravljeno poslije intervencija čelnika Vlade. Najveća zabuna i dalje ostaje ko je uopšte zadužen za protokol i ko je napravio ovaj propust – Vlada, Predsjedništvo ili „Srbijagas“.

Niko nije kriv?

S jedne stane, izvor Kurira iz Vlade ističe da je za protokol definitivno zaduženo Predsjedništvo.

– Oni se sad peru zbog propusta što nije pozvana ministarka, bilo da je nameran bilo da nije nameran, i tvrde da još ništa nije zvanično. Do sada su već morali da naprave novi protokol. Sve to što se dešava, a naročito da ministarka energetike Mihajlović ne bude pozvana nije u redu. Pitanje je samo šta su takvim stavom uopšte hteli da postignu – ističe izvor iz Vlade blizak ministarki.

Ministarka Mihajlović za Kurir je rekla da, bez obzira na to da li će biti pozvana na ceremoniju otvaranja ili ne, izgradnja Južnog toka u Srbiji počinje.

– Ova investicija može da u toku izgradnje, direktno i indirektno, zaposli desetine hiljada ljudi. Sve drugo nije vredno komentarisanja – kratka je bila ministarka, ali nije mogla da potvrdi da li će biti jedan od govornika na otvaranju.

Stanislava Pak, savjetnica predsjednika Srbije, objašnjava da oni nisu zvali nikakve zvanice jer to u ovom slučaju nije njihov posao, već zaduženje Vlade.

– Predsedništvo daje prostor i organizuje akreditacije za novinare. Tu se naš deo o protokolu završava – naglasila je Pak.

Biće ispravljena greška

U Vladinoj kancelariji za saradnju s medijima kažu da su njihov resor mediji, a da su zvanice uvijek u nadležnosti sekretarijata Vlade.

U sekretarijatu Vlade ističu da je organizator svega uvijek domaćin, a da je u ovom slučaju to Predsjedništvo, a možda, kako kažu, i „Srbijagas“, koji je zadužen za pozivnice.

Međutim, ni tu se priča ne završava. Kako saznajemo u „Srbijagasu“, za slanje pozivnica zadužen je „Gasprom“, odnosno marketinška agencija Olaf Mekatir Srđana Đurića, bivšeg direktora Vladine kancelarije za medije.

U Olafu su nam potvrdili da je tačno da oni u ime „Gasproma“ šalju pozivnice i da su sigurni da je ministarka energetike, kao i ostali članovi Vlade, već dobila pozivnicu.

– Prema našim informacijama, za protokol je zadužena Vlada – kažu u ovoj agenciji.

Podsjećamo, mediji su objavili da resorna ministarka Zorana Mihajlović nije dobila nikakav zvaničan poziv za otvaranje radova na izgradnji Južnog toka i da prema zvaničnoj najavi koju je poslalo Predsjedništvo nije navedena kao jedan od govornika. Prema nezvaničnim izvorima, takav potez je razbjesnio vicepremijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da neće dozvoliti da se niko igra s ministrima u Vladi. Vučić je poručio da ko kod da je organizator ima dvije opcije – ili da Zorana prisustvuje događaju i govori na njemu, ili događaja neće biti.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender