25. 10. 2021.
Služen parastos za stradale Srbe sarajevske regije

Služen parastos za stradale Srbe sarajevske regije

Služen parastos za stradale Srbe sarajevske regije

Episkop Hrizostom je, obraćajući se građanima na parastosu poginulim borcima i civilnim žrtvama rata sa područja Ilijaša, Vogošće i Rajlovca, napomenuo da i u ratu treba, prije svega braniti onoga ko je najugroženiji – narod nenaoružani kakav je bio narod regije Sarajeva.

Episkop je u besjedi podsjetio na “vrlo pravoslavnu i svetootačku misao” blaženopočivšeg patrijarha Pavla da, ako treba da bira između toga da bude mučenik ili zločinac, uvijek će izabrati da bude mučenik.

“Upravo tako, srpski narod se uvijek opredjeljivao za svoje stradanje zbog imena, slave zbog pravde i slobode”, rekao je vladika Hrizostom.

On je dodao da nikada srpski narod nije imao opredjeljenje da bude agresor, da bude zločinac, nego borac u odbrani svoga, borac za slobodu. “Naši sveti preci i sadašnji mučenici-stradalnici upravo su se na toj duhovnoj vertikali vaspitavali i učili, učili kako i u ratu treba biti veliki čovjek, biti human i pravedan”, rekao je vladika.

Parastos za poginule borce i civilne žrtve rata sa područja Ilijaša, Vogošće i Rajlovca služen je u porti manastira Sveta Petka u Bijeljini, gdje je i podignuto spomen-obilježje na kojem su uklesana imena 1.237 srpskih žrtava, a broj nije konačan.

Јovan Damjanović, koji je izgubio dva brata i majku 10. juna 1992. godine, rekao je da su muslimanske snage toga dana upale u selo Čemerno u ilijaškoj opštini i ubile 32 civila u jednom danu, kao i nekoliko naoružanih mještana, kojih gotovo, kako kaže, nije ni bilo.

“Kasnije smo dobili sazananja o tek dvoje-troje preživjelih u tom napadu”, rekao je Damjanović prisjećajući se tih dana. On je rekao da Ilijašani danas žive svugdje u svijetu, na svim kontinentima, te da su i oni dobrim dijelom učestvovali u pomoći u izgradnji spomen–obilježja za svoje najmilije u Bijeljini.

Milenko Zupur rekao je da tri godine zaredom u Bijeljini, ispred spomen-obilježja u porti ovog manastira, Udruženje “Prijatelji Ilijaša” obilježava dan sjećanja na svoje najmilije, borce, članove porodica, komšije.

Radmila Marić, koja je izgubila brata Miodraga Vukovića 1992. godine u Ilijašu, kaže da bol za najmilijima nikada ne jenjava, ali da ovo mjesto koje danas Ilijašani imaju znači mnogo, jer svojim najbližima, prijateljima i komšijama mogu dostojanstveno odati počast i zapaliti svijeće.

Porodice, prijatelji i saborci koji čuvaju sjećanje na poginule borce i civilne žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata sa ovog područja okupili su se u danas u velikom broju kako bi odali počast i prislužili svijeće stradalim borcima i civilnim žrtvama rata.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender