19. 10. 2021.

Nema dogovora za Konjević Polje: Djeca će izgubiti školsku godinu?

Jasno je da iza svega stoji politizacija i spremnost da se prave krizna žarišta na svakom mjestu bez obzira na cijenu. Nažalost u ovom slučaju najviše će platiti djeca i njihovi roditelji“, rekao je Mutabdžija.

Ministar Mutabdžija je naveo da ga je advokat roditelja iz Konjević Polja obavijestio da oni nisu prihvatili dogovor nakon današnjeg trilateralnog sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske i Misije OEBS-a.

„Roditelji traže sporazum i pisanu potvrdu dogovora. Za nas je to neprihvatljivo, jer je u ovom slučaju jasno da Republika Srpska brani pravo i zakonska rješenja i s toga ne može biti strana u sporu neko ko je korisnik tih prava“, istakao je Mutabdžija.

On je izrazio žaljenje što su roditelji donijeli ovakvu odluku i da sada moraju da snose sve konsekvence – zakonske i svake druge.

„Naša ponuda važi do ponedjeljka, 25. novembra do 8.00 časova, nakon čega stupaju na snagu sve mjere o kojima smo govorili“, rekao je Mutabdžija i podsjetio da će djeca izgubiti pravo na školsku godinu, jer ističe prva trećina obaveznog nastavnog programa.

Kada je riječ o ranijoj najavi da će škole u Konjević Polju i Kravici biti zatvorene ukoliko djeca ne dođu na nastavu, Mutabdžija je rekao da će se Vlada Srpske o tome izjasniti.

On je naveo da su ga roditelji iz Konjević Polja i Kravice, čija djeca pohađaju nastavu, prošle sedmice na sastanku zamolili da se ne ukidaju ove dvije škole, koje postoje dugi niz godina.

„To je bila snažna poruka za mene i ja ću o tom slučaju izvjestiti Vladu Srpske u ponedjeljak i tek ćemo se tada izjasniti po pitanju škola“, rekao je Mutabdžija.

On je naveo da je prvi trilateralni sastanak, kojim je koordinisao šef Misije OEBS-a Flečer Barton, trajao četiri časa i da je za sve tri strane bilo prihvatljivo sve što je ranije dogovoreno, ali da su roditelji insistirali na nečemu što je neprihvatljivo za Srpsku.

Roditelji učenika iz Konjević Polja bošnjačke nacionalnosti ne dozvoljavaju svojoj djeci da pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine, jer traže uvođenje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta.

Prema dogovoru resornog ministarstva i roditelja, bošnjačkim đacima od prvog do petog razreda bilo bi omogućeno da maternji jezik i razliku gradiva iz nacionalne grupe predmeta uče u skladu sa programom Tuzlanskog kantona na dopunskim časovima, koji bi redovno bili organizovani.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender