19. 10. 2021.
Sud i Tužilaštvo BiH napravili pravni haos

Otvoreno pismo predsjednika Srpske: Na nivou BiH ne postoji Dan državnosti

„Zbog toga Vam skrećemo pažnju da ste Vi, i ostali predstavnici međunarodne zajednice, svojim prisustvom dali značaj nepostojećem prazniku naslovljenom kao Dan državnosti BiH, a svaki pokušaj njegovog uspostavljanja je antidejtonski“, navodi se u otvorenom pismu predsjednika Srpske.

Predsjednik Srpske u pismu podsjeća da je Dejtonski sporazum jasno odredio da dejtonska BiH nastavlja da postoji u skladu sa unutrašnjom strukturom, koja je tim sporazumom utvrđena, pa je, prema tome, svaki jednostrani pokušaj iz Sarajeva da se baštine praznici i događaji iz bivše Jugoslavije neregularan i nemoguć za čitavu BiH.

„Svima koji poznaju istoriju naroda na ovim prostorima potpuno je jasno da je ZAVNOBiH bio samo priprema za zasjedanja AVNOJ-a na kome je stvorena druga Jugoslavija koje više nema. Zato i jeste licemjerno da se danas ZAVNOBiH obilježava kao Dan državnosti, jer su se muslimani odrekli i Jugoslavije i AVNOJ-a koga danas i ne pominju“, smatra Dodik.

On je istakao da je notorna činjenica da su svi ustanci protiv fašizma u BiH podignuti u mjestima sa većinskim srpskim, a nijedan sa većinskim muslimanskim stanovništvom, jer je antifašizam bio opredjeljenje srpskog naroda.

„I za samo zasjedanje ZAVNOBiH-a izabran je većinski srpski Mrkonjić Grad, kao sigurno mjesto. Rijetki muslimani tog vremena su bili od početka u antifašističkom pokretu“, podsjetio je Dodik.

Predsjednik Srpske je napomenuo da istorijske činjenice jasno govore da su tek pred kraj rata, kada su vidjeli ko je pobjednik, muslimani počeli prilaziti antifašističkom pokretu, a mnogi su po političkoj liniji dobili i orden narodnog heroja.

„Rijetkim istinskim muslimanskim herojima toga vremena, koji su od prvog dana bili antifašisti, odavali smo, i odajemo i danas, dužno priznanje“, naglasio je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska nema ništa protiv da u Federaciji BiH ovaj datum obilježavaju kao praznik, ali u Republici Srpskoj to neće nikada biti obilježavano kao Dan državnosti BiH.

„Vaše prisustvo i davanje značaja nepostojećem prazniku daje mi za pravo da Vas zapitam kako to da ne dolazite u Republiku Srpsku na obilježavanje praznika koje priznaje Dejton, kad već prisustvujete obilježavanju nepostojećih praznika u Sarajevu? Vaše prisustvo na ceremoniji u Predsjedništvu BiH nije ništa drugo do kršenje Dejtonskog sporazuma i svrstavanje na jednu stranu“, navodi se u otvorenom pismu predsjednika Srpske.

Dodik je naveo da, koliko mu je poznato, ne postoji odluka nijednog relevantnog organa dejtonske BiH, što je bilo neophodno donijeti nakon potpisivanja Dejtona, koja potvrđuje da postoji Dan državnosti BiH.

„Zašto pristajete da budete dio nelegitimne priče i da prisustvujete obilježavanju nepostojećeg praznika u Predsjedništvu, kada ne postoji odluka Predsjedništva da se taj dan obilježava kao praznik!?“, pitao je Dodik u otvorenom pismu Incku, Sorensenu i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice u BiH.

On je naglasio da je sada potpuno jasno zašto se Bošnjaci svojstveno trude da izaberu Hrvata u Predsjedništvo, jer da je umjesto Željka Komšića, izabranog glasovima Bošnjaka za člana Predsjedništva, bio izabran autentični Hrvat, on ne bi došao na svečanost u Predsjedništvo, te bi tako Bakir Izetbegović ostao usamljen u pokušaju prekrajanja istorije, a ovako tu je uvijek dežurni Komšić, koji je, i ovoga puta, upotrijebljen za falsifikovanje istorije.

„Nadam se da ćete nakon iznesenih činjenica i argumentacije koja ih prati, shvatiti razloge moga obraćanja Vama. Jer Vaše prisustvo obilježavanju nepostojećeg praznika Dana državnosti BiH diskvalifikuje i Vas, i institucije koje predstavljate, kod većine građana u BiH – Srba, Hrvata i jednog dijela Bošnjaka, koji su potpuno svjesni da Dan ZAVNOBiH-a ne može biti Dan državnosti BiH“, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender