28. 10. 2021.
SAD ohrabrene napretkom Srbije

SAD zabrinute zbog Pekinga

Saopštenje američke vlade je uslijedelo nakon što je Kina najavila da uspostavlja vazdušnu odbrambenu identifikacionu zonu iznad Istočnog kineskog mora, koja obuhvata i prostor iznad spornih ostrva na koja pravo polaže i Japan, prenio je Rojters.

“Veoma smo zabrinuti zbog takvog razvoja dogadjaja, koji je pojačao regionalne tenzije i koji utiče na američke interese i interese naših saveznika”, navela je portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Kejtlin Hejden.

Ona je dodala: “Izrazili smo svoju jaku zabrinutost Kini, a pored toga blisko saradjujemo sa našim saveznicima i partnerima u regionu.”

Kinesko ministarstvo odbrane je objavilo mapu Vazdušne odbrambene identifikacione zone u Istočnom kineskom moru, koja obuhvata sporna ostrva na koje pravo polaže i Japan.

Peking je takodje objavio paket propisa za tu odbrambenu zonu, naglasivši da svi avioni koji je nadlijeću moraju da o tome obavijeste kineske vlasti, kao i da podležu vanrednim vojnim mjerama ukoliko se ne budu identifikovali ili ne izvrše naredbe Pekinga, prenijele su strane agencije.

Ministarstvo nije preciziralo kakve će kaznene mjere primeniti, ali je navelo da ti propisi danas stupaju na snagu.

Na ta ostrva u Istočnom kineskom moru, u Japanu poznata kao Senkakus, a u Kini kao Diaoju, pravo polažu i Peking i Tokio. Prošle godinje su širom Kine izbili protesti nakon što je japanska vlada kupila tri nenastanjena ostvra koja je do tada iznajmljivala od privatnog japanskog vlasnika u čijem su posjedu bila od 1972. godine.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender