19. 10. 2021.
Podignuta optužnica protiv Artemija

Podignuta optužnica protiv Artemija

Podignuta optužnica protiv Artemija

Optužnicom su obuhvaćeni i raščinjeni sveštenik Simeon Vilovski i direktor Eparhijskog centra „Rade Neimar” Predrag Subotički i predstavnik nadzornog organa Jelena Šubarević iz Niša.

Svi oni se terete da su zloupotrebili položaja odgovornog lica u vezi s raspolaganjem novcem za obnovu manastira na Kosovu u periodu od 2004. do 2009. godine.

Kako saznaje B92, optužnica se bazira na nalazu vještaka koji su utvrdili da radovi obavljeni na rekonstrukciji 17 vjerskih objekata SPC vrijede oko million evra, a da su plaćeni dvostruko više.

Suđenje bi moglo da bude zakazano čim se Viši sud izjasni o odgovorima odbrane na optužnicu, koja se žali da im je ona nejasna, kao i da nisu dobili nalaze vještaka.

Svi optuženi su u istrazi odbacili optužbe, jedino je Vilovski nedostupan domaćem pravosuđu od 2010. godine, kad je uhapšen u Grčkoj, koja je odbila da ga izruči Srbiji.

Inače, protiv Vilovskog i Subotičkog je već podignuta optužnica koja ih tereti za zloupotrebe sa novcem za obnovu vejrskih objekata na Kosovu od 2004. do 2009. godine i neosnovanu naplatu ukupno oko 350.000 evra iz eparhijske blagajne, za šta je suđenje u toku.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender