21. 10. 2021.

Banjalučani u braku ne sastave ni 15 dana

Nedovoljno poznavanje partnera prije ulaska u brak, loše navike, nepovjerenje, netolerancija, neprihvatanje obaveza i odgovornosti ili treća osoba samo su neki od razloga zbog kojih „instant“ brakovi završe prije nego što su i počeli.

„Imali smo slučajeve kada je od trenutka sklapanja građanskog braka do momenta predavanja zahtjeva za razvod prošlo čak manje od dvije sedmice. Radi se, uglavnom, o mlađim bračnim parovima, mada ni stariji nisu izuzetak“, kaže Igor Obradović, advokatski pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji.

On je dodao da partneri kao razloge, najčešće, navode poremećene odnose. Prema riječima Sanje Malić, koordinatora za saradnju Centra za socijalni ra, mladi brak načešće zasnivaju u fazi zaljubljenosti kada smatraju da je ljubav dovoljna za dobro funkcionisanje u bračnoj zajednici, što se pokaže netačnim.

„Gotovo nikad ne razgovaraju o detaljima sa kojima će se susresti u braku: o ulagama, očekivanjima od braka i partnera, načinima vaspitanja djece, o ravnopravnosti polova, o doprinosu svakog pojedinačno. Svi su mišljenja da znaju dovoljno o braku i porodici“, navela je Malićeva, dodajući da u Porodično savjetovalište CSR dolaze parovi koji su svega nekoliko mjeseci u braku, u toku trudnoće, ili neposredno nakon poroda.

Ona je pojasnila da se nove i velike obaveze, za mladi par koji se nije uskladio, pokazuju razornima za njihov odnos, pa tako zaključuju da njihov partner „nije onaj pravi“, te se odlučuju za razvod.

„Prava istina je da su naišli na krizu koju nisu ni očekivali, niti znali prevazići. Obično se uključe njihove porodice, a oni nisu objektivni, te se stavljnjem na stranu „svog“ djeteta, problem još više produbljuje“, navela je Malićeva.

Psiholog Branislava Popović za „EuroBlic“ kaže da je među klijentima imala i parove koji su kratko u bračnoj zajednici, koji su dolazili sa različitim problemima.

„Najčešće je to nedostatak bliskosti i problemi u vaspitanju djece. Uglavnom je jedan od partnera već odustao od ideje o zajedničkom životu, ali, ukoliko su oboje  spremni da ulože napor da se aktivno posvete radu na sebi i odnosu sa partnerom, brak se može spasiti, kaže Popovićeva.

Ona smatra da se olako pristupa razvodu, te da se mnogi problemi koji su rješivi preuveličavaju i generalizuju na brak i partnera u cjelini.

Malo predbračnih ugovora

Advokati smatraju, da bi sklapanje predbračnih ugovora, u slučaju razvoda, mnogo toga olakšalo, ali kod nas njihovo potpisivanje nije česta pojava. Budući supružnici su mišljenja da je ovaj dokument nepotreban, te da se već unaprijed sluti na razvod i nepovjerenje.

(Euro Blic)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender