25. 10. 2021.
Bestidno podmetanje Novaku

Bestidno podmetanje Novaku

Bestidno podmetanje Novaku

Skandal, sramota, nebuloza. Tako domaća javnost opisuje izjave Pijara Povara, čelnika Antirasističke agencije FARE iz Londona, u kojima je pravdao otvoreno pozivanje na nacizam, ustaštvo i rat hrvatskog fudbalskog reprezentativca Džoa Šimunića poredeći ga sa gestikulacijama i podignuta tri prsta Novaka Đokovića.

Naš teniser koji je toliko puta javno pozivao na mir, toleranciju, osudio nasilje i mržnju, koji među Hrvatima i svim narodima Balkana ima mnogo prijatelja i poštovalaca, koji je ljetos boravio u Dalmaciji gdje su ga mještani sa oduševljenjem dočekivali – posljednja je osoba koja bi se mogla uzimati za ovako prizemna tumačenja.

Na društvenim mrežama i internet-portalima izbija i ogorčenje što se ovaj Britanac indijskog porijekla bavi balkanskim pitanjima, a da vjerovatno ne zna ništa o tome.

– Meni se čini da Conga, kada promaši i razgovara sam sa sobom, podržava odvajanje Korzike od Francuske – bio je jedan od komentara, koji odslikava koliko je Poverova izjava proizvoljna i opasna.

– Ta izjava, odnosno bilo kakvo povezivanje Novakovog dizanja tri prsta i Šimunićevih poziva na ustaštvo je nasilna, netačna i predstavlja klasičnu kriminalizaciju, odnosno satanizaciju srpskog patriotizma – jasno poručuje Slobodan Antonić, naš ugledni sociolog i politikolog.

Da li, možda, tri prsta nekog mogu da uvrijede, iz ugla građana Hrvatske, ili bilo koje druge zemlje, Antonić smatra da je u ovom kontekstu nebitno.

Svaki simbol patriotizma može da bude svojevrsna provokacija, ali samo ako je taj koji je uvrijeđen zapravo šovinista i ako ima usađenu mržnju prema drugom narodu. Međutim, ne treba se baviti sentimentom, već treba jasno razdvojiti kriterijume. Šimunić je jasno iskazao fašistički stav, koji nipošto ne smije da se poredi sa srpskim patriotizmom!

Istoričar Miloslav Samardžić više puta je u medijima naglašavao činjenicu da je sa „tri prsta“ stvoren specifičan srpski pozdrav, ali da on sam po sebi nije provokacija.

– Pozdrav sa tri prsta je sličan onom sa podignuta dva, širom svijeta poznatom „viktorijom“, a to je – pobjeda. Zato se najviše i koristi kada se očekuje neka pobjeda, ili se pak ona proslavlja. Dodato mu je i još jedno, religiozno značenje. Tako bi srpski pozdrav, verbalno saopšten, mogao da glasi: Pobjeda, uz Božju pomoć!

Da je posljednje poređenje Šimunića i Đokovića samo nastavak posmatranja Zapada kroz dvostruke naočare smatra i filozof sporta dr Jovo Radoš. On kaže da su Srbi na svim poljima, pa i u sportu, pod lupom kritike i da neprekidno moraju da se pravdaju. Istovremeno, drugima se gleda kroz prste i za mnogo veće ispade.

– U etiku koja se zasniva na tezi da cilj opravdava svako sredstvo Zapad je utopio i sport, koji tako postaje poligon za dokazivanje njihovih istina koje najčešće nisu tačne – objašnjava Radoš.

– Oni uzimaju samo fragmente, jer našu istoriju i kulturu niti poznaju, niti ih zanima. To je sastavni deo politike koja se nad našim narodom sprovodi posljednjih decenija, pišu Novosti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender