19. 10. 2021.
Fotokopiranje u ASBL bez fiskalnog računa?!

Fotokopiranje u ASBL bez fiskalnog računa?!

Fotokopiranje u ASBL bez fiskalnog računa?!

Iz Odjeljenja za finansije u ASBL su nam ukratko rekli kako su se za potez uvođenja fiskalne kase za fotokopiranje odlučili nakon što su se konsultovali i dobili mišljenje od Poreske uprave RS.

Međutim, ono što nismo uspjeli saznati jeste koliki su bili dosad prihodi na nivou godine od fotokopir-aparata, koji se nalazi u prijemnoj kancelariji ASBL.

Inače, ostale fotokopirnice u gradu po zakonu o fiskalizaciji moraju izdavati fiskalni račun.

“Prije nekoliko dana bila sam u prijemnoj kancelariji da bih izvršila ovjeru dokumenta, a trebala mi je i fotokopija lične karte i još nekoliko dokumenata. Po kopiji sam plaćala deset feninga, a račun nisam dobila”, kazala je jedna Banjalučanka, koja nije željela da joj navodimo ime.

Mišljenje o tome da li grad treba da prilikom naplate kopija posjeduje fiskalnu kasu ili ne, tražili smo i od Poreske uprave RS, gdje nam zbog neusklađenosti između Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o fiskalnim kasama nisu mogli precizirati obaveze grada u ovom slučaju.

“Način i uslovi obrazovanja jedinica lokalne samouprave, njihove nadležnosti i javni poslovi koje obavljaju su uređeni Zakonom o lokalnoj samoupravi i kao takvo pravno lice ne predstvljaju pravno lice koje se u skladu s odredbama iz člana pet u stavu jedan Zakona o fiskalnim kasama upisuje u odgovarajući registar za promet robe, što znači da nisu u obavezi da se fiskalizuju.

Međutim, odredbe člana pet Zakona o fiskalnim kasama se jezički ne mogu drugačije tumačiti, iako bi se, posmatrajući izolovano, navedeni slučaj naplate usluge fotokopiranja mogao okarakterisati kao promet čiju je naplatu potrebno registrovati preko fiskalne kase”, kazali su u Poreskoj upravi.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender