16. 10. 2021.
Počela izgradnja gasovoda Južni tok

Počela izgradnja gasovoda Južni tok

Južni tok u Republiku Srpsku stiže u septembru naredne godine

“U septembru nas očekuje formiranje zajedničke firme i zvaničan početak izgradnje. Do tada moramo da riješimo studiju izvodljivosti, zakone i ugovore i mnogo toga drugog”, rekao je Dodik nakon sinoćnjeg sastanka sa Milerom u Beogradu, kojem je prisustvovala i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Do tog termina, kaže Dodik, Republika Srpska mora da riješi mnoga pitanja – od studije izvodljivosti do glavnog projekta, kao i da donese zakon o “Južnom toku”.

“Da smo krenuli kada i Srbija u ovaj projekat sigurno bi bili u fazi u kojoj je danas Srbija. Mi smo krenuli sa tim nakon gotovo dvije godine od početka razgovora u Srbiji i zahvalni smo ruskoj strani, prije svega `Gaspromu`, na razumijevanju da uključi i Republiku Srpsku u globalni projekat `Južnog toka` i na taj način joj posveti pažnju”, rekao je Dodik medijima iz Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je sastanak sa Milerom potvrdio i unio novi optimizam što se toga tiče i da nema nikakvih odustajanje ili nekih važnih promjena.

“Mi tačno znamo šta radimo i kuda se krećemo i šta moramo da uradimo do septembra naredne godine kako bi krenuli u izgradnju cjevovoda”, rekao je Dodik.

On je naveo da je sa Milerom razgovarano i o dugu BiH prema Rusiji za gas, dodajući da “Gasprom” želi da riješi i to pitanje.

Dodik je rekao da komercijalni dug koji BiH treba da plati “Gaspromu” iznosi 105 miliona dolara, te da je problem i klirinški dug Rusije prema BiH od čega 45 miliona dolara otpada na Republiku Srpsku.

“Mi tražimo varijaciju u kojoj bi taj dug bio uključen u dio našeg učešća u samom projektu `Južni tok`”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da su na sastanku obuhvaćena sva pitanja kako bi se stvari izvele na čistac, te dodao da je ovo bila prilika da se potvrde svi planovi i konstatuje da se mapa puta u vezi sa projektom “Južni tok” odvija u predviđenim rokovima i terminima.

Dodik je zahvalio Mileru što je našao vremena da razgovara o “Južnom toku” u Republici Srpskoj, kao i rukovodstvu Srbije što u istom rangu prioriteta posmatra i dio gasovoda koji ide ka Srpskoj.

On je rekao da ga veoma raduje što na mapi “Južnog toka” stoji predviđeni krak koji vodi ka Republici Srpskoj i što rukovodstvo Srbije nijednog trenutka nije opstruisalo mogućnost da krak ide ka Srpskoj, već su davali ogroman doprinos da se to i desi.

Predsjednik i premijer Republike Srpske prisustvovali su juče u Beogradu svečanoj ceremoniji otpočinjanja radova na izgradnji gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju. /

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender