25. 10. 2021.
Kijev: Protest i tokom noći

Kijev: Protest i tokom noći

Kijev: Protest i tokom noći

Oni zahtjevaju od vlade da promjeni odluku i potpiše ključni sporazum o pridruživanju sa EU, uprkos pritiscima Rusije.

Najveći protest u Ukrajini od 2004. godine i Narandžaste revolucije, predvodili su vodeći opozicioni lideri, pozvajući da se nastavi sa zahtjevima sve dok predsjednik Viktor Janukovič ne pristane da potpiše sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU na samitu u Vilnjusu u petak.

Kao i tokom Narandžaste revolucije, opozicija je postavila šatore na centralnom trgu pozivajući pristalice da tu ostanu i preko noći.

Današnji protest izazvan je gnjevom zbog iznenadnog odbijanja ukrajinske vlade da obustavi pripreme za sporazum sa EU i umjesto toga fokusira se na trgovinske veze sa Rusijom pod, kako su rekli zvaničnici, snažnim pritiscima Moskve.

Poslije protesta, desetine demonstranata sukobile su se policijom u blizini sjedišta vlade, kao i ispred kancelarije Janukoviča, zbog čega je policija koristila suzavac.

Grupa od više stotina ljudi i dalje se nalazi na Trgu nezavisnosti u namjeri da tu nastavi protest i tokom noći, prenose mediji. Istovremeno, pristalice Janukoviča održale su i svoj skup, na drugom kijevskom trgu.

Pro-EU demonstranti uzvikivali su u protestnoj šetnji “Ukrajina je Evropa” i pjevali himnu te zemlje. “Da idemo ka Evropi ili ka Rusiji? To je izbor izmedju prošlosti i budućnosti”, rekao je okupljenima lider opozicije Arsenij Jacenjik.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebu vlasti, poručila je u pismu demonstrantima da nastave sa protestima dok Janukovič ne potpiše sporazum.

“Ne dopustite mu da nas ovako ponižava. To (sporazum) je naš put ka normalnom životu”, navela je Timošenko u pismu koje je pročitala njena ćerka.

Komesar EU Štefan File poručio je danas da je ponuda za sklapanje sporazuma i dalje otvorena. “Naša posvećenost modernizaciji Ukrajine i dalje je čvrsta, vrata su i dalje otvorena, korist će imati i zemlje susjedi, uprkos retorici”, poručio je File preko svog tviter naloga.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender