21. 10. 2021.

Konjević Polje: Škola će prijaviti roditelje Centru za socijalni rad

“Čekamo dalja uputstva Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, jer su djeca koja nisu dolazila na nastavu zakonski izgubila ovu školsku godinu, s obzirom da je istekla prva trećina obaveznog nastavnog programa”, rekao je Milošević.

On je potvrdio da u područnu školu u Konjević Polju ni danas nisu došla bošnjačka djeca čiji roditelji bojkotuju nastavu.

Milošević je istakao da je, osim đaka koji redovno dolaze na nastavu, jutros u ovu školu došlo još dvoje djece koja nisu dolazila u školu u ovoj školskoj godini, pa je na nastavu došlo oko 40 učenika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je ranije da će nadležni organi Srpske pokrenuti zakonom predviđene aktivnosti na preduzimanju sankcija prema roditeljima tih učenika, ukoliko učenici iz Konjević Polja ne krenu u školu do danas.

Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija prije nekoliko dana najavio je da će škola u Konjević Polju biti ukinuta ukoliko djeca ne dođu na nastavu.

U Banjaluci je krajem septembra postignut dogovor između Mutabdžije i bošnjačkih članova Savjeta roditelja iz ove škole o načinu realizacije njihovih zahtjeva i polasku djece u školu.

Predstavnici ministarstva, škole, opštine Bratunac i Savjeta roditelja tada su se saglasili da su stvoreni svi uslovi za normalno odvijanje nastave u školi u Konjević Polju i djeca su dva dana dolazila u školu.

Međutim, grupa roditelja bila je time nezadovoljna i ponovo je došlo do prekida u pohađanju nastave, novih zahtjeva i pokušaja postavljanja raznih ultimatuma.

Grupa nezadovoljnih roditelja potom je tražila da bošnjačka djeca pohađaju nastavu u školi u federalnoj opštini Sapna, što im nije omogućeno i onda su počeli proteste pred OHR-om i ustanovama Federacije BiH i institucija BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender