28. 10. 2021.
Neplaćeni računi teški milione maraka

Neplaćeni računi teški milione maraka

Neplaćeni računi teški milione maraka

Potvrdili su to “Glasu Srpske” u ovim komunalnim preduzećima.

U “Vodovodu” su rekli da je naplata u prvih deset mjeseci ove godine 92 odsto, ali napominju da je u ovaj procent uključena i naplata potraživanja po reprogramu i tužbama.

– Aktivna dugovanja za isporučenu vodu i izvršene usluge 31. oktobra su iznosila 5,91 milion maraka, od čega su dugovanja zajednica etažnih vlasnika i individualnih potrošača 1,05 miliona KM, a pravnih lica 4,72 miliona KM – naveli su u “Vodovodu”.

Dodaju da neredovnim platišama šalju opomene i pozivaju ih da zajednički nađu način za izmirenje duga.

– Uglavnom je to plaćanje dijela duga odmah, a za ostatak se potpisuje sporazum o reprogramu, odnosno dajemo mogućnost da se dug izmiri u više mjesečnih rata, zavisno od visine duga, mogućnosti dužnika i slično, i to bez kamate – objasnili su u “Vodovodu”.

Dodali su da, kada se sve mogućnosti iscrpe, a dug ne plati, dođu i do nepopularne mjere isključenja potrošača sa mreže.

Iz “Čistoće” poručuju da je stepen naplate u ovoj godini 76 odsto i da su relativno zadovoljni procentom naplativosti usluga.

– Ukupan dug koji domaćinstva imaju prema “Čistoći” zbog neredovnog plaćanja računa je 3,57 miliona KM, dok je ukupan dug koji imaju pravna lica 2,22 miliona KM. Sva dugovanja pokušavamo da naplatimo opomenama. Ukoliko ne uspijemo, prisiljeni smo da tužimo neplatiše – rekao je generalni direktor “Čistoće” Jasminko Bogdanić.

Iz “Toplane” poručuju da je stepen naplate njihovih usluga 85 odsto i da ugovorima o reprogramu potrošačima omogućavaju da dug plate u više mjesečnih rata.

Naglasili su da su od 2010. godine do danas podnijeli 14.748 tužbi zbog neplaćenih računa.

Penzioneri

Iz komunalnih preduzeća su naglasili da su im penzioneri i dalje najredovnije platiše. Penzioner Miljan Jović rekao je da prvo plati režije kada primi penziju.

– Ne mogu sebi da priuštim taj luksuz da ne platim račune na vrijeme. Dugovi bi se nagomilali, a moja “skromna” penzija to ne može da izdrži – dodao je Jović za Glas Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender