28. 10. 2021.

Sudski postupak protiv roditelja u Konjević Polju i Vrbanjcima

S obzirom da je djeci iz Konjević Polja i Vrbanjaca uskraćeno pravo na obrazovanje, u skladu sa članom 56. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, direktori Osnovnih škola „Petar Kočić“ Kravica kod Bratunca i „Sveti Sava“, Kotor Varoš, u čijem sastavu se nalaze ova područna odjeljenja, pokrenuli su postupak pred nadležnim sudovima.

Tokom proteklog vikenda postignut je dogovor između ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžije i advokata koji zastupa roditelje iz Konjević Polja Nedima Ademovića da se učenici iz Konjević Polja vrate danas na nastavu, ali oni nisu došli na nastavu.

Ministarstvo prosvjete i kulture obavijestilo je takođe ombudsmana za ljudska prava BiH o zanemarivanju djece od strane roditelja.

Ministarstvo je odlučilo da reaguje jer se jutros u školu u Konjević Polju vratila samo dva učenika. Došli su u pratnji roditelja kao i ostatak bošnjačke djece koja nisu ni prekidala nastavu.

Izloženi su pritiscima i prijetnjama zbog svoje odluke.

Učenici koji ne odustaju od bojkota zvanično su izgubili školsku godinu. Roditelje, čini se, ne brine to što prvu trećinu školske godine djeca nisu pohađala nastavu. Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu ponavljaju iste zahtjeve.

Nastavnica Snežana Stević nada se da zbog čitave priče ministarstvo neće zatvoriti školu. Škola, kaže, radi normalno i bez učenika koji dva mjeseca ne dolaze na nastavu.

Roditelji djece koja bojkotuju nastavu najavljuju da će iz škola u Konjević polju tražiti ispisnice. Djecu sutra šalju u osnovnu školu „Vladislav Skarić“ u Sarajevu.

/RTRS, ATV/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender