20. 10. 2021.

Sve što treba da znate o akvarijumu

Ovako bi izgledao popis od nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju pre nego što ribice postanu deo vašeg kućanstva.

Početni troškovi i odabir vrste

Na samom početku, akvarijum je zapravo veliki trošak. Prije ribica potrebno je da nabavite akvarijum i raznu opremu kako biste stvorili idealne uslove za život riba.

Pri odabiru riba morate imati na umu da ne mogu sve vrste živjeti na istom prostoru i u istim uslovima. Takođe treba da znate da su morske vrste ljepše i šarenije, ali i skuplje i komplikovanije za uzgoj, pa je za početnike možda bolje odabrati slatkovodni akvarijum nego morski.

4

Akvarijum

Pri kupovini akvarijuma vrijedi pravilo – veće je bolje. Ali prije nego donesete odluku o veličini, razmislite kakve ćete ribe kupiti, gdje ćete smjestiti akvarijum i koliko ste novca spremni da odvojite. Vodite računa o tome da do akvarijuma ne dopire previše dnevnog svjetla, da nije smješten preblizu izvora topline, prozora ili vrata kako ne bi došlo do štetne promjene temperature unutar akvarijuma.

8

Strpljenje

Morate biti svjesni da se akvarijum neće formirati preko noći i da od odluke da nabavite akvarijum do uživanja u njemu mora proći neko vrijeme. Za početak, u akvarijum stavite svega nekoliko biljaka i pričekajte nekoliko dana kako bi se stvorili dobri uslovi, pa dodajte nekoliko riba koje su inače kao vrsta najizdržljivije, i tako postepeno obogaćujte svoj akvarijum dok ne dođete do željene veličine.

7

Svjetlo

Dobre lampe nužne su ukoliko u akvarijumu postoje žive biljke ili ako je riječ o morskom akvarijumu, jer su te ribe zavisne od svjetla pri pronalasku hrane. Sa lampama će cijeli akvarijum izgledati atraktivnije, a zbog nedostatka sunčevog svjetla svjetlost lampi pogodovaće zdravlju riba.

2

Grijači i termometri

Bez obzira na to za koju vrstu ribe se odlučite – svaka će zahtjevati tačno određenu temperaturu. Zapamtite da temperatura u akvarijumu mora biti konstantna, jer velike i česte promjene temperature mogu izazvati bolesti kod riba.

1

Hrana

Za svaku vrstu riba postoji posebna hrana koju jedu, najčešće u obliku suhih listića. Zbog zdravlja riba, dobro je s vremena na vrijeme menjati vrstu hrane koja se koristi.

3

Bolesti

Ponekad će se u akvarijumu pojaviti neka bolesna riba. Kako biste spriječili širenje bolesti najbolje bi bilo da imate rezervni akvarijum u koji bi se takve ribe odvojile kao u svojevrsnom karantinu. Uzroci bolesti kod riba su najčešće gljivice, paraziti ili virus. U svakom slučaju važno je liječenje započeti što prije.

9

Kupovina zdravih riba

Prije nego kupite ribe važno je da akvarijum stavite u funkciju i da tako radi 3 do 4 nedjelje prije nego što u njega smjestite ribe. Najbolje je kupiti ribu u specijalizovanoj trgovini kako bi se osigurali da kupujete zdravu ribu.

Ipak obratite pažnju da je riba koju ste izabrali aktivna ali ne hiperaktivna, da ima bistre oči, da je stomak okrugao ali ne naduvan, da su peraja pravilnog oblika i u funkciji, da diše s lakoćom kao i da je njena boja jaka i čista, bez neobičnih mrlja po tijelu.

4

5

/Ž.M.Index.hr,Super žena,agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender