28. 10. 2021.
Timošenkova štrajkuje glađu

Timošenkova štrajkuje glađu

Timošenkova štrajkuje glađu

“Proglašavam neograničen štrajk glađu sa zahtjevom Janukoviču da potpiše sporazum o asocijaciji i zoni slobodne trgovine sa EU”, navela je Timošenkova u pismu koje je pročitao njen advokat Serhij Vlasenko na mitingu pristalica evropskih integracija u Kijevu.

Prošle sedmice vlada Ukrajine obustavila je pripreme za sporazum sa EU, za koji je prvobitno bilo planirano da bude potpisan na samitu “Istočnog partnerstva” u Vilnjusu, od 28. do 29. novembra.

Janukovič je ranije danas u obraćanju ukrajinskom narodu rekao, objašnjavajući tu odluku, da ponekad mora da pribjegne teškim odlukama i rizikuje da bude neshvaćen.

“Kao što otac ne može da ostavi porodicu bez hljeba, ni ja nemam pravo da ostavim ljude na milost i nemilost sudbine sa problemima koji se mogu pojaviti, ukoliko pod pritiskom koji osjećamo, bude zaustavljena proizvodnja i milioni građana izbačeni na ulicu”, rekao je Janukovič.

Ukrajinski predsjednik je ukazao da su na putu evrointegracija najkomplikovanija bila, jesu i biće ekonomska pitanja, a da on nikada neće povući nijedan potez na štetu Ukrajine i naroda, prenijela je agencija RIA Novosti.

Itartas je prenio izjavu šefa ukrajinske diplomatije Leonida Kožare da Janukovič planira da ide na samit u Vilnjus i da Kijev “ne odustaje od evrointegracija”.

“Ukrajina ne odustaje od potpisivanja sporazuma o asocijaciji. Mi govorimo o obustavljanju procesa potpisivanja, o tome da danas, 25. novembra, obe strane – Ukrajina i EU – nisu spremne za taj čin”, rekao je ukrajinski ministar.

“Očekivali smo da ćemo moći da se dogovorimo sa EU o kompenzaciji”, rekao je sinoć premijer Ukrajine Nikolaj Azarov, govoreći o nadoknadi štete po ukrajinsku ekonomiju od smanjenja obima trgovine sa Rusijom, prenio je Itartas.

“Računali smo da će nam EU pomoći da se dogovorimo o dobijanju kredita od MMF-a. Do posljednjeg trenutka smo se nadali da ćemo uspjeti da se dogovorimo sa Rusijom, nađemo uzajamno prihvatljivo rješenje, jer je pred nama bila perspektiva ograničenja izvoza u ogromnim razmjerama. To je prijetilo velikom posljedicama za privredu”, rekao je Azarov.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender