25. 10. 2021.

Tužilaštvo istražuje: Službenici bili uključeni u šverc oružja

Radi se o ugovorima koji su potpisani 2003. i 2004. godine, a čija je ukupna vrijednost tada iznosila 5,7 miliona dolara.

List navodi da je istraga, čiji je kompletan izvještaj Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ prije nekoliko mjeseci proslijedila Tužilaštvu BiH, obuhvatila mnoga visokopozicionirana lica iz Ministarstva odbrane i Oružanih snaga /OS/ BiH, koje se dovode u sumnju da su učestvovale u nezakonitim radnjama.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, ali i Ministarstvo odbrane BiH, koje je Sipi proslijedilo svu potrebnu dokumentaciju, sarajevski dnevnik tvrdi da će konačno biti utvrđeno ko su lica iz ove institucije BiH koja su prodavala viškove oružje, te kako je novac koji je trebao biti uplaćivan u trezor BiH išao entitetima.

Prema istom izvoru, u ovim radnjama nalaze se pretežno zaposleni u sektoru za logistiku i finansije Ministarstva odbrane, koji su, navodno, mijenjali prvobitno zaključene ugovore, koji su omogućavali da oružje bude prodavano, ne po osnovnom, nego po raznim aneksima ugovora. To su radili tako što su povećavali količine i mijenjali tipove naoružanja.

Takođe, ta lica naknadnim izmjenama pet ugovora sa “Skautom” obezbjeđivala su zamjensko oružje pod izgovorom da Ministarstvo odbrane BiH više ne raspolaže oružjem koje je traženo u originalnim ugovorima sa “Skautom”.

Pojedinci su čak išli toliko daleko da su falsifikovali potpise na ugovorima, koji su, takođe, predmet istrage Tužilaštva BiH. Uz to, sporni su i rokovi za realizaciju ugovora, jer su nekoliko puta produžavani mimo svih procedura.

Istraga bi trebalo da pokaže i ko su lica iz Ministarstva odbrane BiH koja su kroz razne anekse mijenjala ugovore tako što su haubice mijenjala za topove. Uz izgovor da u skladištima više nema haubica “M-48”, kao zamjena nuđen je top tip “D30”, koji je mnogo moderniji, ali i višestruko skuplji, piše list.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender