25. 10. 2021.
Zurof: U Njemačkoj još 71 nacista

Zurof: U Njemačkoj još 71 nacista

Zurof: U Njemačkoj još 71 nacista

To je u Minhenu izjavio inicijator ove akcije Efraim Zurof. On je naveo da u Njemačkoj živi 71 osoba osumnjičena za ratne zločine, a četiri slučaja predata su nadležnim organima.

Među tim osobama se, kako prenose njemački mediji, nalaze i dvije osobe za koje se vjeruje da su bili čuvari u koncentracionim logorima Dahau i Ausvic i jedna osoba osumnjičena za ratne zločine u sjevernoj Francuskoj.

Pod motom “Kasno, ali ne i prekasno”, centar SWC počeo je ovog ljeta u Njemačkoj kampanju za pronalaženje i dovodjenje pred sud preostalih slobodnih ratnih zločinaca, tokom koje je na ulicama Berlina, Hamburga i Kelna bilo izlijepljeno oko 2.000 crveno-crnih plakata sa fotografijom kapije koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

“Cilj inicijative je da se uz pomoć stanovništva uđe u trag i dovedu pred sud nacistički ratni zločinci”, najavio je tada Zurof, koji je danas ocijenio da je akcija imala ogroman odjek i premašila sva očekivanja.

Njemački mediji su prenijeli da će svakome za informaciju o zločincima, koja će ih dovesti pred sud, biti isplaćeno do 25.000 evra.

Inicijativa i novac su dio operacije “Operation Last Chance 2”, koja je aktivna u Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Hrvatskoj, Litvaniji, Letoniji i Estoniji, navode njemački mediji.

Ideja za ovu novu inicijativu lepljena plakata, koja je nekoliko nedjelja bila na 2.000 mjesta u Berlinu, Hamburgu i Kelnu, bila je, kako navode mediji, presuda Ivanu Demjanjuku iz 2011. godine pred sudom u Minhenu.

Zurof je rekao da je znatno više od 200 poziva iz cijelog sveta pristiglo da se skoro dvije trećine indicija već mogu da provjere.

On je napomenuo da su dragocjene indicije omogućile da se za četiri moguća ratna zločinca već predaju slučajevi njemačkom državnom tužilaštvu i najavio da će prvi rezultati istrage biti već sljedećeg mjeseca.

Zurof je rekao da se ne radi tu samo o zločincima koji žive u Njemačkoj, već da ima indicija i za one koji su nastanjeni u 17 drugih zemalja – izmedju ostalih u Americi, Italiji i Austriji.

On je najavio da će kampanja lijepljenja plakata biti nastavljena u Minhenu, Stutgartu, Lajpcigu, Drezdenu, Magdeburgu i Rostoku, a u decembru će početi u Nirnbergu i Frankfurtu na Majni i da se i sada, kao i ranije, predvidja isplata novčane nagrade.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender