25. 10. 2021.

Dačić spomenuo Rusiju, zapadni ambasadori se odmah zabrinuli

Do tih izvora su, navodi beogradski dnevnik, stigla zabrinuta reagovanja više ambasada, odnosno molbe za pojašnjenje Dačićevih poruka iz intervjua američkoj novinskoj agenciji Asošijejted pres /AP/, koji je dao u nedjelju, na dan svečanog obilježavanja početka izgradnje gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju.

List navodi da ambasade sada pažljivo analiziraju Dačićeve izjave, uz bojazan da predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kojeg generalno govoreći smatraju za “ruskog čovjeka”, dobija saveznika u zagovaranju više nego bliskih odnosa Beograda i Moskve.

Dačić je rekao za AP da oni na Zapadu “koji kritikuju Srbiju zbog bliskosti i partnerstva sa Rusijom, treba da se zapitaju zašto nisu ponudili takve odnose Srbiji”.

“Ja Zapadu uporno govorim da je Srbiji potreban strateški partner i na Zapadu… Ali oni uopšte nisu zainteresovani”, rekao je premijer Srbije.

Dačić je odbacio i optužbe srpskih prozapadnih opozicionih stranaka da je energetski sporazum iz 2008, prema kome je Srbija prodala 51 odsto naftnog i gasnog monopola “Gaspromu” u okviru sporazuma “Južni tok”, utro put za rusku ekonomsku i političku dominaciju u zemlji.

On je naglasio da se kritičari “plaše ruskog prisustva u ovom dijelu svijeta”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender