19. 10. 2021.
Danas Sveti Jovan Zlatousti

Danas Sveti Jovan Zlatousti

Danas Sveti Jovan Zlatousti

Jovan Zlatousti rođen je u Antiohiji 347. godine gdje je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze gdje je i rukopoložen u čin đakona i sveštenika (385. godine) kada počinju i njegove propovjedi u kojima je govorio o hrišćanskoj etici braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate pa i samu carsku porodicu.

U hrišćanskoj crkvi slavi se uspomena na Jovana Zlatoustog (na grčkom Hrizostoma), arhiepiskopa konstantinopoljskog, ili carigradskog patrijarha i jednog od najvećih crkvenih otaca i “učitelja vaseljene”.

Umro je u progonstvu 407. godine ali je njegovo ime sa velikim poštovanjem obilježeno u istoriji hrišćanske crkve koja i danas slijedi njegova tumačenja Svetog pisma, Svetog Duha i Svetih Tajni u kojima je ukazivao na značaj ljubavi prema bližnjem i posebno prema siromašnima.

Na praznik koji se obilježava uvijek 26. novembra, ili 13. novembra po Julijanskom kalendaru, služi se pomen svetom Jovanu Zlatoustom.

Praznik prenosa njegovih moštiju obilježava se 9. februara (27. januara) i 12. februara (30. januara) – na dan Sveta tri jerarha, kada se svečano proslavlja sa Vasilijem Velikim i Grigorijem Bogoslovom.

Na ikoni se sveti Jovan Zlatousti predstavlja u potpunom arhijerejskom ornatu i ne postoji pravoslavna crkva u vaseljeni u kojoj je izostavljen lik tog svetitelja.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender