19. 10. 2021.
Nastava ili zatvaranje škole?

Mutabdžija: Samo 13% djece u RS pohađa predškolsko obrazovanje

“Uspjeli smo povećati broj djece koji u godini pred polazak u školu prolaze tromjesečni pripremni period na 45 odsto, a nastojaćemo da stvaramo pretpostavke da ovaj segmet još više povećamo”, naveo je Mutabdžija, dodajući da su za ovakvu situaciju krivi nedostatak sredstava, predškolskih ustanova i nepovoljna materijalna situacija roditelja.

On je prije konferencije o predškolskom vaspitanju i obrazovanju pod nazivom “Značaj obrazovanja u periodu ranog rasta i razvoja djeteta” za gradonačelnike i načelnike opština Republike Srpske novinarima u Banjaluci rekao da je Ministarstvo značajno unaprijedilo standarde predškolskog obrazovanja.

Nataša Cvijanović, načelnik Odjeljenja za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u resornom ministarstvu, rekla je da konferencija treba pokazati u kojoj mjeri su lokalne zajednice spremne povećati sredstva za predškolsko obrazovanje.

“Roditelji participiraju za boravak djeteta u vrtiću zavisno od zajednice u kojoj žive, tako da oni u Banjaluci plaćaju 165 KM, a 50 KM u nekim opštinama u Hercegovini”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da nedostatak mjesta u predškolskim ustanovama postoji u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, ali ima i sredina kao što su Čajniče, Berkovići, gdje roditelji nisu svjesni važnosti predškolskog obrazovanja.

Cvijanovićeva smatra da se u Srpskoj ne radi dovoljno sa talentovanom djecom.

Predsjednik Komiteta za darovitu djecu udruženja “Mensa internešnel” Ranko Rajović rekao je da su prvih nekoliko godina života djeteta najvažni za njegov razvoj i da roditelji čine mnoge greške, te u školama danas ima sve više djece sa različitim razvojnim poremećajima koji ga onemogućavaju da normalno uči.

“Roditelji griješe pri izboru boje sobe, uzimaju u pravilu roze za djevojčice, plave za dječake, jer stimulacija kreće preko kontrasta, a kada je cijela soba u jednoj boji dijete ne vidi skoro ništa mjesec dana”, naveo je Rajović.

On je dodao da roditelji griješe i kada nose bebu sa dvije ruke, jer joj tako fiksiraju glavu pri čemu milioni impulsa ne dođu do mozga koji neće razviti neke važne sinapse.

“Preko 30 ovakvih i sličnih grešaka koje rade roditelji dovešće do toga da neki dijelovi mozga djeteta neće biti dobro razvijeni”, pojasnio je Rajović i dodao da je najvažniji period razvoja mozga od druge do pete godine.

On je naglasio da prezaštićenje djece nije dobro i roditelji moraju znati da dijete instinktivno radi stvari koje su mu potrebne, od skakanja po blatu do vrtenja oko sebe, jer se na taj način razvija mozak, te se u vrtićima treba raditi na ranoj stimulaciji kroz igru.

“U Republici Srpskoj dva odsto opšte populacije čine talentovana djeca, ali od njih 20 na hiljadu neće uspjeti ni 17, jer se u odnosu sa njima griješi”, dodao je Rajović.

Zamjenik šefa Kancelarije Unicefa u BiH En Kler Dufe rekla je da je u BiH došlo do blagog povećanja stope upisanosti djece u programe predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koja je 2006. godine iznosila oko šest odsto, a 2012. godine oko 13 odsto.

“To je i dalje jako niska stopa u poređenju sa regionom i Evropom, ali je ohrabrujuće da se postiže određeni napredak i da se ulažu napori da se stopa pohađanja povećava”, dodala je Dufe.

Prema njenim riječima, u Francuskoj 99 odsto djece predškolskog uzrasta pohađa predškolsko obrazovanje, iako nije obavezno, jer su roditelji zadovoljni kvalitetom tog obrazovanja.

Ona je ocijenila da je predškolsko obrazovanje i vaspitanje u Srpskoj dobro.

“Mnoga naučna istraživanja pokazuju koliko je važno da djeca pohađaju predškolsko obrazovanje i koliko je to ključno za njihov budući školski uspjeh”, poručila je Dufe.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender