28. 10. 2021.
Pasarela nad pasarelama

Pasarela nad pasarelama

Pasarela nad pasarelama

Ovaj objekat se nalazi u bulevaru Desanke Maksimović, sagrađen je 2009. godine, a izgradnja je koštala 1.748.000 KM. Pasarela je bila neophodna kako bi školarci mogli sigurno stići do osnovne škole “Branko Radičević” koja se nalazi sa druge strane istočnog tranzita.

Svaki put kada se ova pasarala nađe u vijestima, kada pređete preko nje ili automobilom ispod nje, postavi se pitanje: Da li je neophodna bila gradnja pasarele te veličine, koja uz to još ima staklenu ogradu i obložena je mermernim pločama?

“Zaista treba vandalima stati ukraj, jer je grad dao veliki novac na izgradnju pasarele”, rekao je mještanin  Nenad T.  Nezavisnim novinama. Iz izjave se vidi da pored svijesti o neophodnosi ovog objekta kod građana postoji i svijest o tome da je taj objekat nešto što je veoma skupo, te je kao takav osjetljiviji od drugih običnih pasarela.

U Administrativnoj službi grada (ASBL) su rekli da je  zamjena popucale i polupane staklene ograde, kao i zamjena ploča na pasareli koštala 350 KM.

I ne samo to, Milenko Šajić, portparol ASBL izjavio je da grad izdvaja ogroman novac za održavanje ove pasarele, a od 2009. do danas kroz redovno održavanje i popravke izdvojeno je 29.408 KM.

Pasarela je izgrađena u oktobru 2009. godine, duga je 53, široka tri metra, a za taj posao bilo je zaduženo preduzeće “Integral inženjering”.

Huligani nisu jedini problem ovog bisera među banjalučkim pasarelama.

Početkom ove godine nezadovoljni mještani tvrdili su da je objekat u lošem stanju, i da čim padne kiša pasarela biva poplavljena, zbog čega se mnogi, da bi im noge ostale suve, izlažu riziku i pretrčavaju put ispod pasarele. Takođe, kada padne snijeg i temperatura padne ispod nule, stepenice se zalede što dodatno otežava prelazak pasarele.

U gradu se žale da bi novac koji izdvajaju za održavanje pasarele mogli uložiti u druge i korisnije stvari.

“Ma, šta kažete”, odgovaraju građani Starčevice, koji već godinama apeluju da se u ovom naselju konačno izgradi škola ili vrtić.

Zanimljivo je da je bivši gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović, prilikom otvaranja pomenute pasarele koju je tada nazvao arhitektonskom ljepoticom i ukrasom grada, rekao i to da grad u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture priprema projektnu dokumentacije i rješava imovinsko-pravne odnose koji koče početak gradnje škole, vrtića i društvenih prostorija na Starčevici.

Slična obećanja ponovio je njegov saradnik i nasljednik Slobodan Gavranović, prije više od godinu dana tokom predizborne kampanje.

Starčevica školu i vrtić nije dobila, a kad će – ne zna se. Međutim, grad je ostao dosljedan u izgradnji objekata koji, kada se uporedi količina utrošenog novca i dobijeni rezultat, mogu parirati pasareli. Banjalučani sada imaju teretane na otvorenom za koje su potrošene desetine hiljada KM, a takođe, moraju dobro paziti da ne oštete oglasnu tablu u parkiću koja ih je koštala više od 7.000 KM. Treba apelovati na građane da pripaze i ne ubace slučajno nešto preteško u plastične kante za smeće koje “vise” na uličnim svjetiljkama – svaka od njih je koštala 200 KM.

(Kontakt radio)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender