16. 10. 2021.
Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

Počela kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“

I ovom prilikom je potvrđeno da Grad Banja Luka pruža podršku „sigurnoj kući“ i da će tako nastaviti i u budućem periodu.
Ljiljana Radovanović je podsjetila da je Grad podržao otvaranje „sigurne kuće“ i, zajedno sa Fondacijom „Udružene žene“, koja je vlastitim sredstvima kupila objekat, obezbijedio dio novca za njegovu rekonstrukciju i stavljanje u funkciju. Od otvaranja „sigurne kuće“ u Banjoj Luci, Grad sufinansira troškove njenog rada, a za tu namjenu godišnje izdvaja od 50.000 do 60.000 KM.

Radovanovićeva je istakla da u narednom periodu predstoji borba na iznalaženju sistemskog rješenja, kojim bi nasilnik bio udaljen od porodice, odnosno od žrtava nasilja.

– Shodno važećim propisima, žrtve najčešće moraju da se udalje iz svog porodičnog okruženja, odnosno promijene uobičajni način života, što i majkama i djeci stvara dodatnu traumu – zaključila je Ljiljana Radovanoviće.

Nada Golubović je najavila je da će u narednih 16 dana biti provedena kampanja protiv nasilja nad ženama.
– Kampanja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a biće završena 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava – kazala je Golubovićeva, dodavši da će ove godine kampanja biti održana u šest država regiona, a preko web-stranice www.potpisujem.org biće pružena podrška za nastavak primjene Konvencije o zaštiti žena od nasilja i nasilja u porodici.

Ona je, takođe, naglasila da postoje razni oblici nasilja nad ženama, a jedan od njih je nasilje u porodici, koje može biti fizičko, psihičko ili kombinovano.

– Moram da naglasim da se sve više prijavljuje nasilje u porodici, ali da je to samo jedan segment. Ima još mnogo segmenata u društvu, u kojima nasilje treba prijaviti i iskorijeniti. Nadam se da će ova kampanja pomoći u tome – zaključila je Golubovićeva.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender