25. 10. 2021.

Prijavljene 1.232 akutne respiratorne infekcije

U bolnicama Republike Srpske prijavljeno je šest slučajeva teške respiratorne infekcije koji su zahtijevali hospitalizaciju.

Prema podacima kojima raspolaže Evropski centar za kontrolu bolesti, većina zemalja prijavila je nizak intenzitet aktivnosti gripa.

U Institutu za javno zdravstvo ističu da je završena vakcinacija protiv gripa i da je u ovoj ustanovi vakcinisano 1.500 osoba prema vlastitom izboru, odnosno koje su platile vakcinu. Cijena vakcine ove godine bila je 15 KM.

Zbog većeg boravka u zatvorenom prostoru i mjestima gdje borave veće grupe ljudi /učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop/ epidemiolozi ističu da je neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene, kao i higijene prostora u kojima se živi i radi.

Iz Instituta naglašavaju da u narednom periodu posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak /starački domovi, njega lica sa posebnim potrebama i slično/. Trajanje posjete treba svesti na minimum, a u posjetu treba da ide samo onaj ko je siguran da nema neku respiratornu infekciju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender