19. 10. 2021.
Savez sindikata ne odustaje od zahtjeva za vraćanje plata

Savez sindikata ne odustaje od zahtjeva za vraćanje plata

Savez sindikata ne odustaje od zahtjeva za vraćanje plata

Nakonsastanka sa predsjednikom Vlade Srpske Željkom Cvijanović i ministrima u Banjaluci, Mišićeva je rekla da budžetski okvir, iako povećan, dodatno opterećuje 450 miliona KM duga, ali da su predstavnici Vlade poručili da to ne treba da mnogo zabrinjava radnike koji se finansiraju iz budžeta.

“Još je sve otvoreno, zahtjev sindikata je da vraćanje treba da bude od 1. januara naredne godine, kakav je bio stav Vlade u sedmom mjesecu, ali mislim da će biti još nekoliko sastanaka na kojima će pokušati da nađu rješenje”, rekla je Mišićeva.

Mišićeva je rekla da je eventualno uslovljavanje Vlade Srpske pitanje za granske sindikate, s obzirom da se vraćanje pet procenata plate odnosi na dva granska sindikata, dok je jedan imao veća smanjenja, a postavlja se i pitanje radnika koji se finansiraju iz javnih fondova.

“Insistirali smo da se održi sastanak i direktora fondova i zavoda sa resornim ministrima kako bi se tražilo rješenje, jer su njihove plate na pojedinim mjestima smanjene čak do 50 odsto”, navela je Mišićeva.

Ona je rekla da su za sindikat u ekonomskoj politici za narednu godinu najvažniji sektor zapošljavanja i kontrola primjene zakona.

“Podržali smo vraćanje neoporezivog dijela plate, naš zahtjev je bio veći, međutim, ako su poslodavci zadovoljni i mi ih podržavao u tome, ali očekujemo da se to manifestuje i na primanja radnika u realnom sektoru”, rekla je Mišićeva.

Ona je dodala da je sindikat zatražio da radnicima oboljelim od malignih oboljenja poslodavci isplaćuju plate u maksimalnom iznosu za vrijeme prvih 30 dana bolovanja, a da nakon toga Fond iplaćuje u stotodstotnom iznosu.

“Isto tako tražimo da se poštuju odluke komisije kada se oni vraćaju na posao sa smanjenom radnom sposobnošću, odnosno da to odgovara njihovoj stručnoj spremi i stanju u kojem se nalaze”, rekla je Mišićeva.

Predstavnici Vlade i sindikata razgovarali su i o subvencijama za “Pošte Srpske”, “Željeznice”, pitanjima drvoprerađivačke industrije i povezivanja radnog staža radnicima preduzeća u stečaju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender