16. 10. 2021.
SZO: Neki Grci se sami inficirali HIV-om kako bi dobili povlastice

SZO: Neki Grci se sami inficirali HIV-om kako bi dobili povlastice

SZO: Neki Grci se sami inficirali HIV-om kako bi dobili povlastice

SZO u izvještaju pod nazivom “Pregled socijalnih faktora i zdravstvenih podjela u evropskom regionu SZO” zaključuje da su nezaposlenost i mjere štednje teško pogodile građane Evrope, posebno u Grčkoj, gdje je stopa nezaposlenosti 27 odsto.

Prema izvještaju, broj oboljelih u Grčkoj od HIV-a u značajnom je porastu od 2008. godine, a pretpostavlja se da su oko polovine “samozaraženi”, kako bi mogli da dobiju 700 evra mjesečno i brži ulaz u programe za primanje lijekova.

U Grčkoj je od 2007. do 2009. godine broj samoubistava povećan za 17 odsto. Tokom 2010. godine broj samoubistava porastao je za 25 odsto. Pogoršanjem krize početkom 2011. godine, broj pokušaja samoubistava povećan je do 40 odsto.

“Broj ubistava i krađa je udvostručen. Prostitucija je, takođe, u porastu, najvjerovatnije kao odgovor na ekonomske poteškoće”, istaknuto je u izvještaju.

Prema podacima SZO, pristup zdravstvenom osiguranju u Grčkoj umanjen je zbog smanjenja budžeta za bolnice za 40 odsto. Oko 26.000 radnika u zdravstvu, među kojima je 9.100 ljekara, moglo bi da ostane bez posla.

U maju 2010. godine Evropska centralna banka, evrozona i Međunarodni monetarni fond /MMF/ saglasili su se da se Grčkoj odobri paket finansijske pomoći vrijedan 110 milijardi evra. Zauzvrat, Atina je morala da preduzme teške mjere štednje.

Građanima Grčke povećan je porez iako su im plate i penzije bile smanjene, a svaki šesti mladi Grk trenutno je bez posla.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender