20. 10. 2021.
Besplatno testiranje građana na HIV i hepatitis

Besplatno testiranje građana na HIV i hepatitis

U Republici Srpskoj registrovano osam novooboljelih od HIV-a

Prema ovogodišnjem Globalnom izvještaju UNAIDS-a o AIDS-u procjenjuje se da u svijetu trenutno živi 35,3 miliona ljudi s ovom bolesti, koja je početkom osamdesetih godina dvadesetog vijeka, kada je otkrivena, postavila pred svijet dotad neviđene medicinske, socijalne i pravne izazove, saopšteno je iz Kliničkog centra Banjaluka povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Od početka ove pandemije infekciju je steklo oko 75 miliona ljudi.

“Zahvaljujući primjeni visokoaktivne antiretrovirusne terapije od 1996. godine do danas broj umrlih znatno je smanjen, 2005. godine od AIDS-a je u svijetu umrlo 2,3 miliona ljudi, a 2012. godine 1,6 miliona ljudi. Lijekove dobija 9,7 miliona oboljelih od HIV bolesti, što je samo 61 odsto onih kojima su potrebni”, navodi se u saopštenju.

Rano prepoznavanje bolesti i uključivanje antiretrovirusne terapije dok je još imuni aparat u dobroj funkciji garantuje dug i kvalitetan život, pod uslovom da se lijekovi redovno uzimaju pod nadzorom specijaliste do kraja života.

Veliko ohrabrenje dali su primjeri uspješnog rješavanja HIV infekcije kod pacijenata transplantiranih koštanom srži davaoca koji su imali delta-32 mutaciju i stoga odsutne kemokinske koreceptore CD4 limfocita, te je usmjerilo istraživanja novih lijekova u ovom smjeru.

Iako rezultati liječenja HIV bolesti, bez obzira, u kojoj fazi je ono započelo, pružaju ohrabrenje i nadu oboljelim, zabrinjavaju stigma i diskriminacija kojoj su izloženi ovi pacijenti i u znatno naprednijim sredinama, ističu u Kliničkom centru.

“Ove pacijente ne odbacuju samo laici i neinformisani, već i medicinski profesionalci. U našoj sredini i dalje medicinsku pomoć oboljelom od HIV bolesti odbijaju pružiti oni koji su se na to obavezali Hipokratovom zakletvom, a na sahranu umrlog od AIDS-a ne dolaze ni sveštena lica”, poručuju iz Kliničkog centra.

Upravo zato entuzijasti Savjetovališta Klinike za infektivne bolesti svake godine dobrovoljnim radom u svoje slobodno vrijeme, a uz podršku Global fonda i nevladinih organizacija u zadnjoj sedmici novembra i prvoj sedmici decembra pružaju svim zainteresovanim građanima usluge besplatnog, anonimnog, dobrovoljnog i savjetovanog testiranja na HIV sa ciljem da se o ovoj problematici što više novo nauči, te da se razbiju predrasude o oboljelim, u osnovi kojih je neznanje.

Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti će do 6. decembra biti otvoreno od 8.00 do 20.00 časova za besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis C.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender