19. 10. 2021.
Učestali mitovi o prehrani

Učestali mitovi o prehrani

Učestali mitovi o prehrani

Šećer uzrokuje dijabetes

Pogrešno! Iako je drugi naziv za dijabetes šećerna bolest, glavni uzroci dijabetesa su prekomjerna tjelesna težina, naslijeđena predispozicija te nedostatak fizičke aktivnosti.

Hladna voda stvrdnjava masti u tijelu

Iako je tačno da se mast zgrušava u hladnoj vodi, ovo se ne može dogoditi u vašem tijelu prilikom pijenja hladne vode jer se temperatura vode koju pijete uravnoteži s vašom tjelesnom temperaturom. Naprotiv, tijelo lakše apsorbuje hladnu vodu, nego toplu ili vruću.

Loše je jesti slatko svaki dan

Dobra vijest za sve slatkoljupce je da je i ovo mit. Food and Nutrition Research Institute (FNRI) smatra kako je preporučeni dnevni unos šećera 5 do 8 malih kašičica. Nemojte se toliko opterećivati brojkama, nego imajte na umu da je raznolikost i uravnoteženost ključ zdrave prehrane.

Želite li izgubiti višak kilograma, preskočite koji obrok

Ovo je veliko NE! Preskakanje ili izbacivanje obroka može čak biti kontraproduktivno. Kao što smo već spomenuli, bitno je da jedete male količine te uravnoteženo raznovrsne namirnice. Umjesto samih obroka, eliminišite nezdrave namirnice. I ne zaboravite vježbanje! Jer samo vježbanjem u kombinaciji s pravilnom prehranom ćete biti vitkiji, zdraviji i sretniji!

Izvor: Cosmopolitan.hr

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender