19. 10. 2021.
Ukinuta najduža avio-linija na svijetu

Ukinuta najduža avio-linija na svijetu

Ukinuta najduža avio-linija na svijetu

Najduža komercijalna vazduhoplovna linija na svijetu ugašena je danas bez pompe, nakon što je u Singapur sletio posljednji avion Singapur erlajnsa, poslije 19-očasovnog neprekidnog putovanja iz NJujorka.

Avion na letu SQ 21 sletio je danas na singapurski aerodrom Čangi, okončavši devet godina dugu liniju, kao što je bilo planirano u okviru restrukture i obnove flote, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da je rast cijena goriva od 2004, kada je linija duga 15.335 kilometara lansirana, učinio liniju ekonomski neodrživom.

Pet “erbasa A340-500” koji su letjeli za Njujork, SIA će zamijeniti “Erbasovim” superdžambo modelima “A380”, većim, ali i energetski efiksanijim avionima, koji nisu pogodni za tako duge letove.

Avioni SIA na liniji Singapur-NJujork imali su 100 sjedišta, od kojih su sva u biznis klasi. Cijena povratne karte od 14.000 singapurskih dolara (8.284 evra) veoma je skupa, ali su putnici za nju dobijali komforan let i mogli su da uštede vrijeme koje bi inače izgubili na presjedanju.

Nakon gašenja linije Singapur-NJujork, tri linije dijele “titulu” najduže na svijetu: Dubai-Hjuston, Dubai-Los Anđeles i Јohanesburg-Atlanta, uz prosječno trajanje leta od 16 sati i 20 minuta.

Po pređenoj kilometraži, najduži je let australijskog “Kvantasa” iz Sidneja za Dalas, ali on – zahvaljujući povoljnim vjetrovima – traje 15 sati i 20 minuta.

SIA će nastaviti da leti na liniji Singapur-NJujork, ali sada sa slijetanjem u Frankfurtu.

Potparol “Erbasa” navodi da su u toku pregovoti sa nekoliko potencijalnih operatera pet aviona “A340-500”, na kojima je prethodno letio SIA.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender