25. 10. 2021.

Kusturica: Pokazaćemo revizorske izvještaje, a onda tužiti svakog ko kleveće Andrićgrad

“Uporedo i istovremeno vodim tu dvostruku bitku i zato će u petak, na dan kada ćemo otkriti NJegošev spomenik i otvoriti trg sa NJegoševim imenom, u Andrićgradu biti održana i zajednička sjednica savjeta naše zajedničke firme, koju smo osnovali sa opštinom i državom i u kojoj svi imaju svoje predstavnike”, najavio je Kusturica.

On je za “Pres Republike Srpske” rekao da će na toj sjednici savjetu biti predati zvanični rezultati revizije nezavisnih revizorskih kuća iz Beograda i Banjaluke, koje su analizirale poslovanje Andrićgrada u ove dvije godine.

Tada će, ističe Kusturica, svaka od frivolnih optužbi o netransparentnosti poslovanja, o neizdavanju fiskalnih računa i drugim stvarima, koje im se baz osnova pripisuju, završavati tužbom.

Komentarišući zašto je burno reagovao na medijske izvještaje da je dobio kredit IRB-a, Kusturica je rekao da mu je nerazumljivo zašto je vijest kada čovjek u nevolji, a sa namjerom da realizuje ideje, dobije kredit od IRB-a, jer valjda ta institucija i služi da podrži ljude sa idejama.

On je dodao da nema nikakvih informacija o tome da bi opštinska administracija mogla da preseli u svoju zgradu u Andrićgradu.

“Bio bih srećan kad bi svaka zgrada u Andrićgradu bila u funkciji. Međutim, sumnjam u to. Mislim da oni nisu spremni na taj korak. Oni više vole da im se mrtvaci sahranjuju iz gepeka, pošto nemaju kapelu na groblju, a da mladoženjama duvaju pod krila po hodnicima gdje ih matičar vjenčava”, naglasio je Kusturica.

Prema njegovim riječima, gradnja etno sela na Sokocu je najbolja potvrda da ljudi dobre volje mogu da pripadaju bilo kojoj priči i da sarađuju s ciljem da grade, zapošljavaju ljude i pomognu svom narodu.

“Za razliku od Sokoca, u Višegradu se desio neoprostiv fenomen. Tu su nas dočekali na nož, kao što su, u Andrićevom romanu, lokalni hrišćani i muslimani koji su od njih postali, dočekivali graditelje mosta. Tamo su, za razliku od Sokoca, zanemarili činjenicu da je u grad ušlo oko devet miliona KM, što je najveća investicija u tom kraju od izgradnje hidrocentrale”, naveo je Kusturica.

On je podsjetio da će u petak u Andrićgradu biti održana velika proslava povodom 200. godišnjice NJegoševog rođenja.

“Ta godišnjica dio je tradicije koja upućuje na slobodu, na uzvišena djela, tradicije koja govori da smo mi velikom svijetu davali mnogo, a od njega nismo dobijali gotovo ništa”, poručio je Kusturica.

On je dodao da će do Vidovdana naredne godine u Andrićgradu biti izgrađeni hotel, škola i pozorište, a potom će osmanlijski i vizantijski dio grada od kamena biti završen vlastitim angažmanom i sredstvima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender