20. 10. 2021.
Milovanović: Podrška Udruženju radnika u turizmu i ugostiteljstvu

Milovanović: Podrška Udruženju radnika u turizmu i ugostiteljstvu

Milovanović: Podrška Udruženju radnika u turizmu i ugostiteljstvu

Povodom nedavnih aktivnosti MUP RS, a gdje su vršena alkotestiranja građana u ugostiteljskim objektima, Milovanović kaže da u zakonu nije definisano na koga se tačno odnosi pa tako sankcijama podležu i lica koja organizuju, na primjer, bilo kakve vrste proslava na kojima se vrši točenje alkohola, a koje su kao što znamo, kod nas česta pojava.

”Na primjer, ako neka firma želi da predstavi svoj proizvod – recimo, neku rakiju ili vino –  da li to znači da policija može alkotestirati degustatore tog pića. Da li su od alkotestiranja sigurni gosti na poslovnim ručkovima ili proslavama ?”, pita se Milovanović, koji ne vidim ništa sporno u tome da neko konzumira alkohol u ugostiteljskim objektima ako ne narušava javni red i mir, a svaki čovjek bi trebao da zna svoju granicu u konzumiranju alkohola.

Milovanović misli da je pomenuti zakon napravljen da bi omogućio kažnjavanje građana, a da s druge strane taj zakon u sebi na sadrži ni jedno adekvatno rješenje kojim bi se eventualno suzbijale negativne pojave u društvu.

“Takođe, zakon je štetan za Grad Banjaluku, jer jednom gradu u kojem treba razvijati turističku ponudu nije dobrodošao. Zamislite situaciju u kojoj turisti sa strane nakon par piva u nekom kafiću budu podvrgnuti alkotestu. Jasno je da se šalje negativna poruka i da je sama ta mjera previše represivna”, smatra Milovanović.

“Recimo, ako bi grad organizovao neke ‘Dane piva’ ili sličnu manifestaciju, da li to znači da policija može izvršiti alkotestiranje svih učesnika tog skupa, da ne spominjem svadbe, krštenja, koncerte i u krajnjem, političke skupove pod šatorima. Nedavno je gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović posjetio rakijadu u Rekavicama, pa je eto nekim slučajem i on mogao biti alkotestiran”, kaže Milovanović.

S druge strane, Srpska napredna stranka apsolutno, u ovom slučaju, u gradu Banjaluci, ali i u Republici Srpskoj, podržava sve zakonske propise, ali one koji nisu dobri i nisu u ukupnom interesu građana, treba mijenjati, kažu u ovoj stranci i podsjećaju da neki proračuni pokazuju da prihod od ugostiteljstva na godišnjem nivou puni budžet grada sa oko 20 miliona KM.

Milovanović dodaje da potpuno podržava inicijativu Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu da se obrate institucijama RS, kako bi taj zakon mogli uskladiti sa potrebama građana ili ga približiti evropskim zakonima.

“Da ne bude zabune, apsolutno ne podržavamo pijanstvo ili vožnju u pijanom stanju, agresivna ponašanja prouzrokovana dejstvom alkohola, ali mislimo da bi se baš rigoroznijom kaznenom politikom prema pijanim vozačima postigao cilj koji možda pokušava da se postigne ovim nespretnim zakonom”, zaključuje Milovanović na kraju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender