16. 10. 2021.
Šimunić pod istragom, kazna 3.300 evra

Šimunić pod istragom, kazna 3.300 evra

Pokrenuta peticija: “Izbacite Hrvatsku sa Svjetskog prvenstva!”

Na međunarodnom portalu specijaliziranom za online peticije, Change pokrenuta je peticija za izbacivanje hrvatske fudbalske reprezentacije sa svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine, te kažnjavanje reprezentativca Josipa Šimunića.

Peticiju je pokrenula organizacija Nefesh Haya koja se pismom obratila i Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA). Pismo je objavljeno na engleskom jeziku, te na srpskom na ćirilici, a potpisala ga je Mira Jovanović.

“Dosta je bilo. Šimunić je četiri puta rekao ‘Za dom’, a publika odgovorila ‘spremni’ – frazu koja je bila pozdrav tokom II. svjetskog rata za vrijeme ustaškog pro-nacističkog režima. Zamislite da neko iz njemačke reprezentacije u Berlinu izgovori ‘Sieg, heil’. Bio bi to veliki skandal i svijet bi vjerovao kako se vraća vrijeme nacizma’, navodi se između ostalog u peticiji upućenoj FIFA.

U pismu se zahvaljuje Fifi što je otvorila postupak, ali se i traži da krovna fudbalska organizacija razmisli o isključenju Šimunića i hrvatske vrste sa Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Peticija za izbacivanje Šimunića i hrvatske vrste sa SP-a je do utorka u 20.00 sati sakupila 4.000 potpisa.

/Jutarnji list, agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender