28. 10. 2021.
Sarajevo: Nema dogovora o Sejdić-Finciju, novi razgovori sutra

Sarajevo: Nema dogovora o Sejdić-Finciju, novi razgovori sutra

Sarajevo: Nema dogovora o Sejdić-Finciju, novi razgovori sutra

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac rekao je Srni nakon sastanka da je evidentno da su najveći problemi kada je riječ o ovom pitanju i dalje u Federaciji BiH /FBiH/, dok Republika Srpska ostaje pri svojim stavovima.

“SNSD ostaje pri svojim stavovima, te stavove smo pretočili u amandmane, te i dalje insistiramo na direktnom izboru člana Predsjedništva BiH. Imamo svoje stavove kada je riječ i o Domu naroda, ali ono što je uočljivo je da, iako smo uložili dodatne napore, očigledno postoji problem u FBiH”, rekao je Košarac.

Košarac je dodao da će razgovori biti nastavljeni u petak, 29. novembra, u Sarajevu, gdje se očekuje da će se naći određena vrsta rješenja kako bi se napravila tehnička priprema za sastanak političkih lidera iz BiH u Pragu 2. decembra.

“Razgovori su bili konstruktivni, proces je i dalje u toku, i očekujemo da će se u petak napraviti adekvatna tehnička priprema za sastanak u Pragu”, naveo je Košarac.

Jučerašnji sastanak u Sarajevu predstavnika Evropske komisije i pravnih stručnjaka političkih stranaka o pravnim pitanjima u vezi sa provođenjem odluke “Sejdić-Finci” dio je niza sastanaka na nivou eksperata u čijoj organizaciji Evropska komisija nastavlja da pomaže.

Cilj sastanka bio je da se pokušaju približiti stavovi sagovornika kako bi se pomoglo da BiH ispuni obaveze prema međunarodnom pravu, eliminišući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender