19. 10. 2021.

Banjaluka: Nacrt budžeta za 2014. godinu 126.850.000 KM

Nacrt budžeta za narednu godinu manji je za 54.082.000 KM od drugog ovogodišnjeg rebalansa, koji je, takođe, usvojen na današnjem zasjedanju banjalučke skupštine.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je novinarima da budžet od 126 miliona KM nije dovoljan za potrebe grada i da je potrebno na najracionalniji način ta sredstva raspodijeliti.

“Zato smo u Nacrtu pokušali da očuvamo one segmente finansiranja koji su vrlo bitni za funkcionisanje određenih sistema u gradu i određenih kategorija građana kojima budžet obezbjeđuje određena prava, prije svega, u oblasti socijalne sfere, boračko-invalidske zaštite i nekih drugih kategorija”, pojasnio je Gavranović.

On je rekao da je grad i naredne godine, bez obzira na težinu situacije, opredijeljen da i dalje finansira proces zapošljavanja i uđe aktivnije u realizaciju programa te vrste.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da će se, osim sredstava budžeta, tražiti i drugi izvori, kao što je obezbijeđeno i za rekonstrukciju dijela tvrđave Kastel iz IPA fondova.

Gavranović je pojasnio da nije prihvatio prijedlog komisije za novi grb grada, koji se našao na današnjem zasjedanju, zato što ne sadrži dovoljno elemenata po kojima je Banjaluka prepoznatljiva.

On je rekao da će konkurs za izradu idejnog rješenja grba grada Banjaluka biti ponovljen. “Pozvaćemo sve naše kulturne i javne radnike, odnosno umjetnike, koje imamo u gradu koji, siguran sam, mogu dati jedno kvalitetno rješenje grba, a naše mišljenje i jeste u tom pravcu da se zadrže elementi postojećeg grba koji nisu u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda”, rekao je Gavranović.

U opozicionim strankama naglašavaju da je budžet grada iz godine u godinu manji, a odbornik SDS-a Đorđe Umićević ističe da je iz drugog rebalansa budžeta za tekuću godinu vidljivo da nivo prihoda od poreza na nepokretnosti manji od očekivanog.

“U komentarima grada nigdje se ne vidi zašto je tako. Jednostavno se konstatuje da je tako i idemo dalje. Neko mora biti odgovoran. Treba naći rješenje kako ne bi zaduživali naredne generacije”, istakao je Umićević.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender