19. 10. 2021.
Belgijanci će dopustiti eutanaziju teško bolesne djece?

Belgijanci će dopustiti eutanaziju teško bolesne djece?

Belgijanci će dopustiti eutanaziju teško bolesne djece?

Belgijski roditelji moći će eutanazirati svoju teško bolesnu djecu, usvoji li tamošnji parlament takav zakon, donosi Guardian. Stručnjaci kažu da je opcija vrlo izgledna.

Eutanazija je univerzalni tabu svugdje u svijetu, no Belgija bi mogla biti prva zemlja koja će ukinuti dobnu granicu za postupak usmrćivanja čovjeka, s tim da bi i dalje postojale određene “zaštitne mjere”, odnosno pristanak roditelja da odobre djetetovu odluku da umre.

“To je važan korak, ne samo za maloljetnike, već i za liječnike koji prolaze takve situacije”, kaže Jacques De Gucht, senator iz Flamanskih liberala i demokrata, podržioca zakona, kojeg su predložili socijalisti.

Zakon bi propisivao psihološku procjenu mogućnosti djetetovog izbora i volje da ode u smrt, što je zaprepastilo oponente, jer smatraju da dijete nije sposobno donijeti takvu odluku, ili da je nemoguće utvrditi je li to u stanju.

Oni (psiholozi) nekad kažu da je dobna granica proizvoljna, ali uvjerenje da je maloljetnik uopće zreo o tome odlučivati još je proizvoljnija, misli Els Van Hoof, demokršćanski senator. Njegova je stranka i dovela do trvljenja u koalicijskoj vladi premijera Elija Di Rupa, protiveći se glasanju o ovom kontroverznom zakonskom rješenju.

Belgija se smatra jednom od najliberalnijih zemalja u vezi eutanazije, koja je od 2012. legalizirana za odrasle koji nisu smrtno bolesni. Odonda godišnje ima oko 1400 slučajeva ubojstva iz samilosti. Susjedna Nizozemska već dopušta eutanaziju za djecu u dobi od 12 godina, od 2002. bilo samo pet takvih slučajeva.

Izvor: Večernje list

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender