25. 10. 2021.
Čepurin: Da li Srbija poslije svega treba da moli i puzi za ulazak u NATO?

Čepurin: Da li Srbija poslije svega treba da moli i puzi za ulazak u NATO?

Čepurin: Da li Srbija poslije svega treba da moli i puzi za ulazak u NATO?

Odgovarajući na pitanja bivšeg gradonačelnika Cetinja Aleksandra Aleksića da li se može zaustaviti priključenje Crne Gore NATO, kazao je da u politici, kao i svuda, postoje majmuni.

I moli i puzi

– Neko iz Srbije treba da dopuzi i moli za prijem u NATO poslije bombardovanja koje joj je nanijelo štetu od 120 milijardi dolara. NATO je stvoren protiv Sovjetskog Saveza, kojeg više nema. Da li stvarno želite da ratujete u Iraku, Libiji ili Siriji, ili možda da se samo zbratimite s Turskom? Ni Austrija, Švedska, Irska nisu u NATO, a jesu u EU. To ne podrazumijeva i obavezno članstvo u NATO. Ali ima ludaka koji pokušavaju da iskoriste tu tezu. Niko ne smije da pritiska Srbiju da bi se ona za nešto vezala, i to bi svi trebalo da imaju u vidu – rekao je Čepurin i dodao da Rusija prihvata ulazak u EU kao glavni geopolitički cilj suverene Srbije.

– Maštamo o tome da budemo pravi Nijemci, ali to se u životu ne događa. Političke odluke bi trebalo dobro proračunati. Ako je, međutim, u pitanju mašta, onda je potreban oprezniji pristup – rekao je Čepurin.

Ambasador je istakao da je zato potrebno odrediti trajne srpske interese, naročito u pregovorima o integracijama.

– Da li je zemlja zainteresovana za očuvanje svog suvereniteta i da li integracioni procesi to omogućavaju? Djevojka ne može da računa na svadbu ako mladić shvati da je spremna na sve – kazao je Čepurin. On je još istakao će Srbija od Južnog toka dobiti deset puta više nego od bilo kojih donacija u procesu integracija EU.

Ništa nije slučajno

Za analitičara Predraga Simića agresivnija retorika ambasadora Čepurina nije slučajna.

– On sprovodi politiku Rusije. Srbija je Rusiji simbolički važna i ona to pokazuje ulaganjima u Južni tok, željeznicu, kao i kreditom za srpski budžet. Sve treba posmatrati kroz prizmu diplomatskih pobjeda Rusije u vezi s dešavanjima u Siriji, Iranu, kao i najnovijom situacijom u Ukrajini, koja nije potpisala sporazum o pridruživanju sa EU – naglasio je Simić.

Medijski atraktivan

I analitičar Dejan Vuk Stanković ističe da je nastup ambasadora Čepurina možda nediplomatski, ali da je sasvim izvjesno da se ruska politika prema NATO nije promijenila.

– Pretpostavljam da je ovakvom izjavom želio da bude medijski atraktivniji i sigurno da je u tome uspio. Činjenica je da Rusija želi da povrati uticaj na ovim prostorima – uvjerava Stanković.
(Kurir)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender