16. 10. 2021.
Vlast sposobna da se obračuna sa kriminalom

Dodik: Srpska je državno pitanje Srbije

“Srbija i Srpska sasvim normalno funkcionišu, bez zastoja, bez ikakvih zadnjih namjera. Srbija i Srpska su integrisane u mnogim oblastima – studenti iz Srpske u Srbiji više ne studiraju kao stranci, pacijenti ne plaćaju četiri puta veće cijene liječenja…”, istakao je Dodik.

Dodik je gostujući na Televiziji “OSM” demantovao pojedine tvrdnje da postoji sukob s vlastima u Srbiji, podsjetivši da se redovno sastaje s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, pa čak i privatno.

“Postoji dogovor sa Vučićem da zajedno otvorimo na Palama fiskulturnu salu Osnovne škole `Srbija`, kao zajednički projekat”, najavio je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, Vučić na najbolji mogući način predstavlja Srbiju i bori se da riješi postojeće probleme. “On je veoma odgovoran političar i nije mala duša i sujeta kakvi su ovi iz opozicije u Republici Srpskoj, koji pokušavaju da sve personalizuju. Vučić iz perioda kad je bio opozicija i sada kada je u vlasti – to su dvije različite priče”, naglasio je Dodik.

Kada je riječ o Kosovu, Dodik je ponovio da Srpska neće dozvoliti da BiH prizna samoproglašenu nezavisnost te pokrajine, iako je u tom smislu bilo ogromnih pritisaka, pa čak i prijetnji.

“Kosovo je za nas i dalje sastavni dio Srbije i živa je rezolucija UN 1244, koja garantuje teritorijalni integritet. Odluka o Kosovu je na organima Srbije i mi to podržavamo”, napomenuo je Dodik.

Govoreći o namjerama Turske na Balkanu, predsjednik Srpske ocjenjuje da su one podle, te da Turska u BiH podržava samo jednu stranu – Bošnjake muslimane i da to i ne krije.

Dodik je naglasio da je raniju vlast u Srbiji, na čelu sa Borisom Tadićem, upozoravao da je naivna u politici prema Turskoj. “Oni su čak sa Turskom, čija je ekonomija moćnija, potpisali sporazum o slobodnoj trgovini”, podsjetio je predsjednik Srpske.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender