25. 10. 2021.

NSA prisluškivala učestnika samita G20

Kanada je američkoj Agenciji za nacionalnu bezbjednost /NSA/ dozvolila da vrši prisluškivanje na samitu G20 u Torontu 2010. godine, javili su danas kanadski mediji, pozivajući se na dokumente koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edvard Snouden.
Kanadska medijska kuća Si-Bi-Es navodi da su SAD Ambasadu u Torontu preuredile u svojevrsni komandni položaj za šestodnevne špijunske operacije tokom sastanka, kome su u junu 2010. godine prisustvovali američki predsjednik Barak Obama i ostali svjetski lideri.

U dokumentu se ističe da su kanadske vlasti znale za operaciju i da je NSA u svom izvještaju navela da je obavljena “u bliskoj saradnji sa kanadskim partnerom”.

U medijskom izvještaju se naglašava da u dokumentima nisu objelodanjene tačne mete operacije NSA, ali da je dio mandata NSA da na samitu u Torontu “pruži podršku političarima”.

DŽejson Mekdonald, portparol kanadskog premijera Stivena Harpera, odbio je da komentariše izvještaje Si-Bi-Es-a.

“Ne komentarišemo operativna pitanja u vezi sa nacionalnom bezbjednošću. Naše bezbjednosne organizacije imaju nezavisne mehanizme nadzora da bi se osiguralo da svoj mandat ispunjavaju u skladu sa zakonom”, rekao je Mekdonald.

Harper se tokom prošlog mjeseca našao na udaru kritika opozicionih političara nakon što je u medijskom izvještaju brazilskih medija navedeno da je kanadska obavještajna agencija CSEC špijunirala Ministarstvo brazilske vlade.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender