19. 10. 2021.
SAD: Ima li života za ćurke poslije Dana zahvalnosti?

SAD: Ima li života za ćurke poslije Dana zahvalnosti?

SAD: Ima li života za ćurke poslije Dana zahvalnosti?

Prema procjenama američkih novina, građani SAD su na ćurke koje će danas pojesti, potrošili blizu 875 miliona dolara, oborivši tako rekord u potrošnji, u odnosu na bilo koji drugi praznik.

Naravno, ćurka je uvijek “rado viđen gost” na američkoj trpezi, pa tako za božićno veče Amerikanci pojedu 22 miliona a za Uskrs 19 miliona ćurki. Popularnost ovog obroka je u porastu već decenijama, i od sredine sedamdesetih godina, duplirana je prodaja ćurki za praznike. Danas 88 odsto Amerikanaca kaže da za Dan zahvalnosti jede upravo ćureće meso.

Najviše ćurki se godišnje uzgoji u Minesoti (49 miliona komada), pri čemu ova savezna država zajedno sa Sjevernom Karolinom, Arkanzasom, Virdžinijom, Misurijem i Indijanom čini dvije trećine od 270 miliona ovih ptica koje se izlegu tokom jedne godine.

Četiri mjesta u SAD u svom nazivu imaju riječ ćurka, od kojih je najveće Turki Krik (Turkey Creek) u Luizijani sa 440 stanovnika, ali ona ipak nije postala ptica simbol SAD, iako je jedan od osnivača nacije Bendžamin Frenklin to želio, tvrdivši da orao ima zlu narav.

Iako veliki broj ćurki i ćurana završi na američkoj trpezi, ni izvoz u druge zemlje nije mali, i on je prošle godine iznosio blizu 350.000 tona.

Dan zahvalnosti u Americi se obilježava još od dolaska prvih engleskih doseljenika, a slavi zajednicu različitih kultura.

Nakon što su se iskrcali u Plimutu, i uspostavili dobre odnose s lokalnim Indijancima, doseljenici koji su sebe nazvali hodočasnici, priredili su bogatu trpezu na kojoj se našla i divlja ćurka.

I pored surove sudbine za milione ćurki, u tradiciji koja postoji već decenijama, predsjednici SAD pred Dan zahvalnosti donose odluku o ”

pomilovanju” po dvije ćurke svake godine.

Ove godine su srećnice bile Popkorn i Karamel, koje će život nastaviti na Maunt Vernon imanju, južno od Vašingtona, na kome je nekad živio prvi predsjednik Amerike DŽordž Vašington.

One ćurke koje su imale manje sreće naći će se danas i na prazničnom stolu predsjednika Obame i njegove porodice u Bijeloj kući.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender