16. 10. 2021.
Snijeg i prijatelji spriječili rušenje!

Snijeg i prijatelji spriječili rušenje!

Snijeg i prijatelji spriječili rušenje!

– Nadstrešnicu iznad balkona sam zbog djece nadogradio prije pola godine da mi u kuću ne idu vlaga i kiša. Ona nikome ne smeta, međutim, problem je izbio jer su neki ljudi, koje sada ne bih pominjao, stopirali postupak da dobijem građevinsku dozvolu, iako sam zahtjev za legalizaciju podnio još prije pet godina.

Dozvola u “vazduhu”

Dozvolu za kompletan objekat sam dobio tek prije tri dana, pa je nadstrešnica ostala u “vazduhu”. Poštujem zakon, ali neću da ispaštam, jer sam u međuvremenu podnosio zahtjeve za nadstrešnicu pred gradskim i republičkim organima – rekao je Veselko i dodao da je najveći paradoks da je lokalni Centar za socijalni rad dao 550 KM za izgradnju nadstrešnice, koju grad sada ruši.

– To gradsko rješenje za rušenje mi je došlo prije nekoliko dana. Žalio sam se gradonačelniku, međutim žalba ne može odložiti izvršenje. Ipak, poslije jučerašnjeg sastanka sa gradskim inspektorima rušenje je odloženo “zbog vremenskih nepogoda jer bi bila ugrožena bezbjednost izvršilaca”. Takođe, o mom predmetu će hitno zasjedati komisija Odjeljenja za prostorno uređenje Banjaluke u kojoj će biti i urbanisti da se pokuša naći rješenje za moj problem i da se ne ruši. Oni su na potezu – istakao je Gajlović.

Njegova majka Gospa je ostala u čudu kako su pet godina morali čekati legalizaciju kompletne kuće, dok je, s druge strane, za sedam dana donijeto rješenje za rušenje.

– Gdje to ima? Ako su moja djeca pogriješila, neka odgovaraju, ali nisu oni lopovi i kriminalci – rekla ova gospođa.

Među onima koji su bili spremni da tijelima spriječe rušenje nadstrešnice bio je i taksista Milenko Marković, koji je izrazio zadovoljstvo što se to nije desilo.

Ne dozvoljavamo rušenje

– Ako opet bude zakazano, mi ćemo doći, jer Veselko to nije zaslužio kao pošten i vrijedan čovjek, ratni vojni invalid i samohrani otac koji školuje dvoje djece. Treba li ovo srušiti da mu djeca polome kičmu na ledu?! Pa ovde je bespravno najmanje 100 objekata, da ne pominjemo centar grada, gdje je nelegalan čitav sprat zgrade u ulici Stojana Novakovića. Dakle, kad se bude rušilo svima, neka se ruši i njemu. Ovom čovjeku treba pomoći, a ne da se grad i inspekcije sramote – naveo je Marković, a neko iz mase je dobacio: “Ovo je iskaljivanje na sirotinji. Kome smeta nadstrešnica pored tolike korupcije!? Ima zakona, nema pravde!”

Za to vrijeme, od prisutnog urbanističko-građevinskog inspektora koji vodi slučaj smo u neformalnom razgovoru čuli da je rješenje o rušenju nadstrešnice donijeto, jer je ona izgrađena poslije 24. maja ove godine kada je na snagu stupio novi zakon koji nalaže da se ne mogu izvoditi građevinsko-zanatski radovi bez prethodno pribavljenog odobrenja za građenje. Uz ocjenu da je postupak pokrenut u skladu sa zakonom i procedurom, on je naveo i da je zahtjev za legalizaciju nadstrešnice odbačen zbog nedostatka dokaza.

Zakon je isti za sve!

Od pravnika koji je bio u pratnji inspektora između ostalog smo saznali da su Gajlovići bili upoznati sa cijelom procedurom.

– Zakon je isti za sve i mora se stati ukraj tome da svako radi šta hoće. U pravu ste, bespravne gradnje ima, ali ako dozvolimo da se nelegalno gradi poslije Zakona o legalizaciji koji je stupio na snagu 24. maja i bez prethodno pribavljenog odobrenja za građenje, onda zakon nema smisla. Kako će nam onda republika izgledati – rekao je ovaj pravnik i otkrio da će nadležna komisija i urbanisti zasjedati o ovom slučaju i definisati šta je nadstrešnica, kakav gabarit treba imati da se spriječi ulazak vlage u domaćinstvo i drugo.

Izvor: Press RS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender