25. 10. 2021.

ZDRAV DORUČAK: Jutarnje greške koje treba izbjegavati

Doručaj je navažniji obrok jer je upravo on zaslužan za energiju koja vam je potrebna na početku dana i koja služi da dan započnete na pravi način.

Međutim, ljudi nerijetko griješe kada je prvi obrok u pitanju, a posljedice znaju da budu vrlo negativne.

Baš zbog toga povedite brigu o sebi i onome što jedete čim ustanete i ne dozvolite sebi sljedeće greške:

Ne cijedite voće

Kada stavite voće u sokovnik, morate da znate da taj proces dovodi do gubljenja većine vitamina, minerala i vlakana. Umjesto toga, popijte čašu vode i pojedite cijelu voćku.

6

Mali doručak

Jedenje svega što vam dođe pod ruku vam neće pomoći da izbjegnete višak kalorija. Postoji mit da nećete dobiti višak kilograma ukoliko jedete ono što želite poslije dužeg perioda gladovanja. Doručak treba da bude obilan, ali je hranu, takođe, potrebno pažljivo birati.

3

Izbjegavajte slatkiše

Krofne i mafini za doručak nisu preporučljivi, jer vam ne daju potrebnu energiju. Ukoliko dođete u iskušenje, sjetite se da morate zdravo da doručkujete.

4

Pratite unos kofeina

Jedna šolja kafe ili čaja može da poboljša raspoloženje i metabolizam, ali izbjegavajte ispijanje većih količina. To može da dovede do problema sa snom i da se odrazi negativno na vaše tijelo.

5

Nezdrav doručak

Pojedite šaku oraha i sjemenki, činiju pahuljica i voće umjesto čokoladnih palačinki, mafina i sendviča s majonezom. Mnogo kalorija i masti mogu da dovedu do povećanja nivoa šećera u krvi, a potom i do bolesti.

8

Ne mislite da doručak nije važan

Čak iako ne osjećate glad ili ste u žurbi, potrudite se da doručkujete. Ukoliko preskočite doručak, to će usporiti vaš metabolizam. Tost, voće i sjemenke su zdrav doručak.

1

Izbjegavajte preobilne doručke

Doručak treba da bude obilan, ali ne treba pretjerivati. Nemojte previše da jedete i uzimate krofne, mafine, slatke pahuljice i voćne koktele. Umjesto toga pojedite jaje, zobene ili pšenične pahuljice, te popijte mlijeko.

/Telegraf,Klix/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender