25. 10. 2021.
SAD: Sirija krije dio hemijskog oružja

Žene iz BiH idu u Siriju da ratuju

Policija u FBiH došla je do podatka da i žene iz BiH odlaze na ratište u Siriju, odnosno da se sve više djevojaka šerijatski vjenčava sa momcima

Pozivajući se na FUP, isti izvor navodi da i sve mlađi momci iz BiH odlaze u Siriju, te da, prema evidencijama policije, u Siriji ratuju i 20-ogodišnji mladići.

Prema zvaničnim podacima, 4 državljanina BiH izgubila su život u Siriji, ali se strahuje da bi taj broj mogao biti veći, jer mahom mijenjaju imena, pa je nemoguće ustanoviti da li je riječ o državljaninu BiH.

“Poseban problem za nas je činjenica da takve osobe ne možemo optužiti za krivično djelo. Zato je važno da se zakonski riješi ovaj problem. Međutim, posebna opasnost po BiH je njihov povrataka sa ratišta, jer su oni tada ‘tempirane bombe'”, rekli su u FUP-u.

Većina djevojaka skoro da je maloljetna i nema završenu školu. Neke su se čak putem interneta upoznale sa ratnicima, odnosno muževima.

Prema informacijama “Avaza”, većina selefija iz BiH od njih 60, koliko ih ratuje u Siriji, preko Slovenije je otišla u tu zemlju. Navodno ih na ovaj čin najviše tjera besparica, a prema podacima policije, na ratište idu za oko 30.000 KM.

Neimenovani izvor je potvrdio da mreža postoji, jer im neko plaća i avionske karte, a porodica koja ostane dobija novac.

Dosta selefija u BiH dolazi iz Sandžaka i Austrije, a njihov broj se povećava, ističe isti izvor.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender