25. 10. 2021.
Danas presuda Berluskoniju

Danas presuda Berluskoniju

Berluskoni otpužuju da je podmićivao svjedoke

Italijanski sud optužio je danas bivšeg premijera Silvija Berluskonija da je podmićivao svjedoke da lažno svjedoče na suđenju povezanim sa slučajem u kojem je on bio optužen da je plaćao za seksualni odnos sa maloljetnom prostitutkom.

Optužba je uslijedila dva dana pošto mu je italijanski parlament oduzeo poslanički mandat zbog osude za utaju poreza. Optužba je proizašla sa suđenje trojici Berluskonijevih saradnika koji su optuženi da su privodili prostitutke na Berluskonijeve kućne zabave u vili kod Milana, prenio je AFP.

Sud je danas saopštio da su dokazi protiv Berluskonija i ostalih umiješanih poslati tužilaštvu za koje se očekuje da će otvoriti novu istragu u tom slučaju, pokazuju sudska dokumenta. U njima se kaže da postoji dokaz da je Berluskoni dao novac i još neke stvari mladim ženama koje su učestvovale na njegovim zabavama, da lažno svjedoče na tom suđenju koje je bilo jedan od skandala koji su obilježili kraj njegovog posljednjeg premijerskog mandata 2011. godine.

U sudskim spisima piše da je Berluskoni svjedocima na suđenju redovno isplaćivao najmanje 2.500 evra mjesečno i da je to “nezakonito djelovanje i dokaz korupcije”.

Berluskoni je u junu osuđen na sedam godina zatvora zbog navođenja maloljetnice na prostituciju, kao i zbog zloupotrebe položaja. Berluskoni i Marokanka Karima El Marug, poznata kao Rubi, negirali su seksualne odnose.

U vrijeme kada je poznavala 76-godišnjeg medijskog magnata, Rubi je imala 17 godina i rekla je da je za dolazak na zabavu u Berluskonijevu vilu dobila sedam hiljada evra. Tužilaštvo je u slučaju Rubi tražilo maksimalnu kaznu od šest, a Berluskoni je dobio sedam godina zatvora.

On će moći da se žali na presudu, kao i na onu prema kojoj je osuđen na četiri godine zatvora zbog utaje poreza. Berluskoni je izjavio da nije kriv i najavio žalbu.

Na odvojenom, ali pararelnom suđenju, trojica Berluskonijevih saradnika Lele Mora, Emilio Fede i Nikole Mineti, proglašeni su krivim jer su navodili mlade žene na prostituciju.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender