20. 10. 2021.
Boje se katastrofe: Bogati Amerikanci prave bunkere

Boje se katastrofe: Bogati Amerikanci prave bunkere

Boje se katastrofe: Bogati Amerikanci prave bunkere

Iako je bezbjednost oduvjek bila jako važna bogatim kupcima, trošenje upravo na tu stavku primjetno je veće u posljednjih pet godina. Bogate porodice širom SAD ulažu velike iznose da bi zaštitili svoje voljene od neželjenih napada, prirodnih katastrofa ili apokalipse, piše Forbs

Kris Polak, predsjednik kompanije za dizajn i izgradnju u NJujorku “Polak plus Partners”, rekao je da je trošenje upravo na tu stavku primjetno veće u posljednjih pet godina.

Na primjer, Izraelac Aron Zevi Farkaš proveo je tri godine osmišljavajući softver koji ujedinjuje tehnologije zasnovane na prepoznavanju lica, glasa i pokreta, tako prepoznajući čovjeka koji se približava, pa vlasnici kuća sa njegovim sistemom mogu da zaborave na ključ.

bunker

Kompanija iz Arizone osmišljava i gradi tajne prolaze skrivene iza polica, garderoba, zidova, dok je druga firma, u proteklih 30 godina, specijalizovana za izgradnju soba panike za privatne objekte, kompanije i internacionalne organizacije. Ove kompanije godišnje prodaju između 50 i 60 posebno izrađenih vrata od kojih svaka koštaju 20.000 dolara. Otporna su na metke, često skrivena iza vrata koja izgledaju sasvim normalno, imaju elektromagnetske brave pa nije potrebno ni okretati kvaku.

Među onima koji žive bezbjedno je i Al V. Korbi. Zahvaljujući biometričkom sistemu prepoznavanja, njegovoj porodici nije potreban ključ, a od zemljotresa su zaštićeni posebnim železničkim konstrukcijama ugrađenim u kuću. Ispod nje postoji bunker za spas od nuklearnih ili hemijskih napada, sa dovoljno vode, hrane i medicinskih potrepština da porodica u njemu može preživjeti od tri do šest mjeseci.

Za klijente svoje kompanije Korbi osmišljava bunkere kojima je pristup najčešće kroz kamine ili vrata koja se podižu. U njima su, osim osnovnih stvari, čak i mali bioskopi, restorani i spa sobe, što znači da bi u njima, za slučaj da to bude potrebno, mogle preživjeti do tri generacije porodice. Oni bi bili novi Adam i Eva, koji bi sve počeli iz početka – rekao je Korbi.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender