19. 10. 2021.
Deset najgorih filmova ove godine

Deset najgorih filmova ove godine

Deset najgorih filmova ove godine

Drama o “Wikileaksu”, sa Benediktom Kamberbačem u glavnoj ulozi, najveći je filmski promašaj u protekloj godini ako se uzme u obzir odnos uloženog novca i zarade na bioskopskim blagajnama.

Najnovija “Forbesova” lista pokazala je i da starije zvijezde poput Silvestera Stalonea i Harisona Forda ne mogu garantovati povrat uloženog novca i dobru zaradu na bioskopskim blagajnama, ali ni slavni glumci mlađe generacije poput spomenutog Kamberbača. Štaviše, ispostavilo se da su ova velika glumačka imena tumačila uloge u najvećim kinematografskim promašajima, bar ako je suditi po finansijskom (ne)uspjehu filmova.

Na vrhu nezahvalne liste našao se film “Tajne petog staleža” iza kojeg stoji “DreamWorks” i koji im se učinio kao dobro ulaganje. Kamberbač, jedan od trenutno najaktuelnijih mladih glumaca, našao se u ulozi Džulijana Asanža u filmu o “Wikileaksu” i usponu nove vrste slobode informisanja.

U ulozi reditelja našao se Bil Kondon, inače dobitnik “Oscara” za scenario filma “Gods and Monsters”, koji je takođe režirao i koji je zaradio milione režirajući posljednja dva dijela “Sumraka”.

“Tajne petog staleža” o prvim godinama sajta “zviždača”, čija je misija bila otkrivanje prevara i korupcije u vladajućim strukturama, uprkos navedenom najveće je razočaranje ove godine, a film nije ostavio veći utisak na kritičare, kao ni na publiku.

Dosad je zaradio svega šest miliona dolara na bioskopskim blagajnama, što je svega 21 odsto od novca koji je uložen u njegovu realizaciju, s tim da u tih uloženih 28 miliona dolara nije uračunato koliko je “DreamWorks” potrošio na ostale rashode vezane za film.

Na drugom mjestu najvećih promašaja u protekloj godini našao se akcioni spektakl Silvestera Stalonea “Metak u glavu” (“Bullet to the Head”), a nikoga ne treba da čudi ako slučajno još nije čuo za ovaj film jer nije jedini. “Warner Bros” se nisu nimalo potrudili da reklamiraju ovaj film. Od uloženog budžeta, koji se procjenjuje na 25 miliona dolara, vratilo im se svega 36 procenata, dakle oko devet miliona dolara.

Treći na ovoj neugodnoj listi je triler “Paranoja” Roberta Luketića, sa Harisonom Fordom, Gerijem Oldmenom i Lijamom Hemsvortom u glavnim ulogama. Film se na papiru, kao i “Tajne petog staleža”, činio kao jako dobra investicija. Ipak, potpuno je zakazao u bioskopima, pa se od utrošenih 39 miliona dolara na njegovo stvaranje vratilo samo 13,5 miliona, što je oko 39 procenata.

“Parker” se našao na četvrtom mjestu, a film je ostvario 49 procenata od uloženog novca. Većoj zaradi na blagajnama ipak nije pomogla ni zvijezda akcionih filmova Džejson Statam, niti slavna Dženifer Lopez, koji su tumačili glavne uloge u “Parkeru”.

Među prvih pet je i “Propali grad” (“Broken City”) u kojem glumi Mark Volberg, jedna od najvećih filmskih zvijezda danas. Zamišljeno je da ovaj triler, u kojem glumi i dokazani Rasel Krou, ponovi uspjeh Volbergovog filma “Krijumčari”, ali je zaradio oko 19 miliona dolara, što je u odnosu na utrošenih 35 miliona oko 54 procenta povrata novca.

Ostalih pet mjesta drže filmovi “Bitka godine” (“Battle of the Year”), “Bjekstvo” (“Getaway”), “Peeples”, “Panduri za mrtvake” (RIPD) i “Veliko vjenčanje” (“The Big Wedding”).

Troškovi snimanja ovih filmova takođe ne uključuju i iznose koji su potrošeni na marketing. Za njih se tvrdi da ponekad mogu da iznose koliko i kompletan budžet za snimanje filma.

Zanimljivo je da se na listi ne nalazi film “Usamljeni rendžer” (“Lone Ranger”), u kojem glavnu ulogu igra Džoni Dep, iako je na američkim blagajnama prošao jako loše. Bez obzira na to što je film nesumnjivo za kompaniju “Disney” bio veliki promašaj, uspio je da zaradom pokrije troškove snimanja, te ostvari skroman plus sa budžetom od 215 miliona dolara i zaradom od 260 miliona dolara, za razliku od prvih 10 filmova na listi koji nisu uspjeli pokriti čak ni inicijalne troškove proizvodnje filma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender