20. 10. 2021.
FSS: Šuker provocira

FSS: Šuker provocira

FSS: Dezinformacija, nikad saglasnost Kosovu!

U saopštenju stoji da nijedan član Saveza neće neće prisustvovati sjednici Izvršnog komiteta FIFA niti će tom prilikom – niti bilo kada, dati ma kakvu saglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova.

Iz Saveza ističu da se nalaze pod velikim pritiskom i da će javnost o svim sastancima sa FIFA, po pitanju kosovskog fudbala, biti blagovremeno obavještena.

U Politikinom tekstu se navodi da se Fudbalski savez Srbije neće protiviti igranju prijateljskih mečeva reprezentacije Kosova i da je jedini uslov koji su ljudi iz našeg nacionalnog saveza postavili je da Kosovo mečeve igra bez ikakvih državnih obilježja.

Saopštenje prenosimo u cjelosti i bez ikakvih izmjena:

“Apsolutno su netačne sve informacije objavljene u pomenutom tekstu. Najpre, nijedan član Fudbalskog saveza Srbije neće prisustvovati sednici Izvršnog komiteta FIFA niti će tom prilikom – niti bilo kada, dati ma kakvu saglasnost po pitanju legalnosti rada i aktivnosti takozvanog i samoproklamovanog Fudbalskog saveza Kosova.

A da se nalazimo pod izuzetnim pritiskom – nalazimo se, i to u dužem vremenskom intervalu, posebno u prethodne dve godine. Podsećamo da smo o svim sastancima sa nadležnima u FIFA, koja je i otvorila ovo pitanje, a kojima su prisustvovali i predstavnici kosovskog fudbala, pravovremeno obaveštavali javnost.

Suština delovanja Fudbalskog saveza Srbije sa nadležnima u FIFA po pitanju kosovskog fudbala svodi se na konstantnu i neraskidivu vezu sa čelnicima Vlade Republike Srbije, što će biti i u vremenu koje dolazi.

Podsećamo da je ove godine predsednik FIFA Jozef Blater posetio predsednika Vlade Republike Srbije Ivicu Dačića i da su tom prilikom razgovarali o ovoj temi. Fudbalski savez Srbije od tada čeka na dobijanje zvaničnih instrukcija u daljem radu i sve dok ih ne dobijemo nećemo prihvatiti učešće na bilo kakvom sastanku gde bi se o tome razgovaralo.

Podsećamo javnost na principijelni stav UEFA i njenog predsednika Mišela Platinija da prijemo novih članica – u ovom slučaju Kosova, nije moguć bez međunarodnog priznanja u okviru Ujedinjenih nacija. Fudbalski savez Srbije se izborio na prošlogodišnjoj Vanrednoj sednici Kongresa UEFA da se o statusu prijema Kosova i ne odlučuje, zbog poštovanja pomenutog pravila, a naglašavamo da je većina od 53 zemalja-članica evropske “kuće fudbala” politički priznalo Kosovo.

Čelnici Izvršnog komiteta FIFA su prošle godine jednostrano doneli odluku o mogućnosti igranja prijateljskih utakmica klubova i mlađih selekcija sa teritorije Kosova u međunarodnim okvirima, ali pod jasno definisanim uslovima – učešće bez bilo kakvih nacionalnih simbola (zastava, himna, obeležje na dresu…). Verujemo da će čelnici FIFA imati i razumevanja i skinuti “slučaj Kosovo” kao eventualnu temu naredne sednice Izvršnog komiteta, već da će se o toj problematici razgovarati kada se za to steknu svi uslovi.”

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender