25. 10. 2021.

Izbori na KiM: NVO šalje 1.600 posmatrača

U centru za pozive biće angažovano 130 dobrovoljaca, navodi se u saopštenju. Dodaje se da će ta organizacija objaviti i preliminarne rezultate izbora za predsjednike u sedam opština – Priština, Prizren, Gnjilane, Kosovska Mitrovica, Uroševac, Peć i Đakovica.

U saopštenju te organizacije ocjenjuje se da su u protekloj izbornoj kampanji za drugi krug izbora na Kosovu kandidati političkih stranaka koristili neodgovarajući politički rečnik.

“Demokratija na delu ocenjuje da upotreba uvredljivog rečnika može da utiče na demotivisanje glasača u drugom krugu lokalnih izbora. Pozivamo političke partije i kandidate da se uzdrže od uvredljivog rečnika i na taj način doprinesu očuvanju mira i nesmetanom održavanju drugog kruga izbora”, rekla je Šćipe Pantina predstavljajući izvještaj istraživanja izborne kampanje za drugi krug lokalnih izbora 1. decembra.

Ta organizacija je obavila praćenje kampanje u medijima i to u četiri televizije (RTK, KTV, Klan Kosova i RTV 21) i u svim dnevnim novinama. Na Kosovu se u nedjelju, 1. decembra, održava drugi krug izbora za 24 gradonačelnika, a pravo glasa ima 1.371.524 birača.

Portparol Centralne izborne komisije Kosova Valjmir Eljezi rekao je da su obavljene sve pripreme za drugi krug izbora i da očekuje da će oni proteći u redu i miru. U nedelju biće otvorena 594 glasačka centra sa 1.816 glasačkih mjesta.

Dan ranije počinje izborna tišina. Eljezi je rekao da su u prvom krugu izabrani gradonačelnici u 13 opština od čega tri na sjeveru Kosova, s većinskim srpskim stanovništvom. Drugi izborni krug održaće se i u sedam opština sa srpskom većinom – šest u centralnom Kosovu i Severnoj Mitrovici. Istog dana u Zvečanu će se ponoviti izbori u tri biračka centra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender