19. 10. 2021.
Kako šećer utiče na naše psihičko stanje?

Kako šećer utiče na naše psihičko stanje?

Kako šećer utiče na naše psihičko stanje?

I sami znate da pretjerivanje u slatkišima dovodi do zdravstvenih problema kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2. Ranije se manje pažnje posvećivalo istraživanjima o tome kako šećer utiče na psihičko zdravlje, a evo koje su negativne posledice konzumiranja šećera otkrila novija istraživanja.

Depresija:

Istraživači su povezali povećanu konzumaciju šećera sa povećanim rizikom od depresije, a najgori rezultat može biti šizofrenija. Šećer je takođe korijen hroničnih upala koje utiču na pad imuniteta, funkcije mozga i ostalih organa koji su povezani sa depresijom. Zanimljivo je da najviši nivo depresije imaju zemlje u kojima je zabilježena najveća potrošnja šećera.

Zavisnost:

Iako kontradiktorni, mnogi dokazi upućuju na stvaranje zavisnosti od šećera. Droge i šećer pune mozak dopaminom. Istraživači sa Univerziteta Jejl otkrivaju u studiji kako samo pogled na jedan slatki milkšejk aktivira ista područja u mozgu kao pomisao na kokain kod ljudi koji su zavisni.

Anksioznost:

Može izazvati zamagljen pogled, poteškoće s koncentracijom, a to sve može biti okarakterisano kao napad panike tj. povećan osjećaj straha ili brige. Šećer može da učini anksioznost još neprijatnijim osjećajem. Dijeta i izbacivanje šećera neće izliječiti anksioznost, ali mogu umanjiti simptome, napuniti vas energijom i poboljšati sposobnost tijela da se bori sa stresom.

Memorija:

Istraživači sa Univerziteta u Los Anđelesu primjerom su demonstrirali kako povećana konzumacija šećera može uticati na gubitak pamćenja za samo šest nedjelja. Naime, oni su davali pacovima tečnost sa fruktozom umjesto obične vode i to je dovelo do toga da pacovi zaborave put kojim bi pobjegli. Profesor Fernando Gomez-Pinilja kaže da su pacovi pod uticajem tog preparata bili sporiji i dodaje: „Dijeta sa velikom količinom šećera mijenja funkcije mozga i njegovu sposobnost da uči i pamti informacije“.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender